>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše Novosti

Napeto na Kosovu, specijalci uhapsili četvoro Srba u Kosovskoj Mitrovici

Kosovske vlasti akciju pravdaju istragom oko ubojstva Olivera Ivanovića. Srpski lideri kažu da je to apsolutna laž, a Vučić ističe da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji

Kosovska specijalna policija ROSU upala je rano jutros u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i uhapsila četiri osobe, javio je Tanjug. Uhapšeni su policajci Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević te Saša Ćuričić i Marko Rošić koji se navodno opirao policiji.

Glasnogovornik kosovske policije Daut Hodžaj izjavio je da su jedinice kosovske policije uhapsile četiri osobe i da je to učinjeno u okviru istrage o ubojstvu Olivera Ivanovića. Hodžaj je za RTS rekao da su po nalogu nadležnog suda jedinice kosovske policije napravile raciju na četiri lokacije pri čemu je pronađeno i oružje, javlja portal Koha. Akcija je, kaže tužilaštvo, provedena na osnovu procjene da postoji realna vjerojatnoća da na određenim lokacijama mogu bit pronađeni i oduzeti ‘važni dokazi za krivično djelo’ ubojstva srpskog lidera Olivera Ivanovića.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su te tvrdnje apsolutna laž. ‘Uhapšeni su obični građani i porodični ljudi koji su jutros bili sa svojim porodicama i naočigled svoje dece trpeli su torturu, udaranje kundacima i šutiranje nogama, a što je najgore odvedeni su u nepoznatom pravcu’, rekao je Simić.

U centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice oko šest sati oglasile su se sirene koje su se čule punih sat vremena. Na centralnom trgu okupio se veći broj građana koji su se do 9.30 na poziv lokalnih vlasti razišli. Inače, najavljen je prosvjed građana zbog uvođenja naknada od 100 posto na robu koja dolazi iz Srbije te Bosne i Hercegovine, što bi dodatno moglo uzburkati situaciju.

‘Upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR-a, odnosno NATO-a, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO-a lagali’, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predstavnicima kineske ambasade u Beogradu, naglasivši da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Facebooku da je jutrošnja akcija specijalnih jedinica ROSU ‘u skladu sa zakonom’ i da nije povezana, kako je rekao, s bilo kakvom politikom. ‘Želim da uvjerim sve građane da država Kosovo i njene snage nisu i nikada neće biti protiv bilo koje etničke ili političke grupe’, napisao je Haradinaj.