Novosti

Kronika

Нaпoкoн oсвиjeтљeнe Ћoсинe Лaзe

Зaвршeтaк прojeктa рeкoнструкциje eлeктричнe мрeжe у Ћoсиним Лaзaмa oмoгућиo je пoстaвљaњe првe jaвнe рaсвjeтe у тoм нaсeљу. Срeдствa у висини oд 34.000 кунa издвojeнa су из пoжeшкoг грaдскoг прoрaчунa

Large 8

Novi stupovi u naselju

Prošlost, pogotovo nedavna, nije bila najblistavija za stanovnike sela sa srpskim stanovništvom u neposrednoj blizini Požege. U nekad brojnim selima Ćosine Laze, Vasine Laze, Laze Prnjavor i Komušini danas živi tek oko stotinjak stanovnika, najviše u Komušini.

- Nije bilo prilika za zaposlenje, pa su se mladi raselili, dok su stariji ljudi poumirali - priča nam Dalibor Grabusin, predsjednik SDSS-a za Požeštinu.

- Iako smo imali struju, u našim selima nije bilo javne rasvjete, a putevi su bili u katastrofalnom stanju jer nisu održavani. Krajem avgusta 2020. jedan se kamion sa šumskom građom kod obližnjih Vidovaca srušio u provaliju, pa su dolazili bageri da ga izvuku i razrovali put koji je do danas u istom lošem stanju jer još nije saniran. Škole nema, pa djeca autobusom putuju u Požegu, a dok je nekad bilo bar pokretnih dućana, danas za svaku kupovinu moramo ići u Požegu. Obično komšija poveze komšiju ili ga zamoli da mu kupi - govori Grabusin koji živi u Vasinim Lazama. Njemu do centra grada treba sedam-osam minuta vožnje po razdrndanom putu.

- Zimi je teško jer su naša sela bila zadnja na redu da nam ralice prokrče put od snijega. Teško je probijati se po snijegu jer u šest ujutro moraš biti na svom radnom mjestu. Ove zime zameta nije bilo, pa smo dobro prošli - govori Dragusin.

Primjer ova četiri sela ukazuje na izuzetno težak položaj naselja koja se nalaze u nerazvijenim dijelovima jer su gradskim vlastima često zadnja rupa na svirali. Istina, u Komušini imaju svoj mjesni odbor, kao što postoji zajednički mjesni odbor za Laze, ali od toga nemaju neke koristi.

Srećom sada se stanje mijenja. Završetak projekta rekonstrukcije električne mreže u Ćosinim Lazama koji je izvela Hrvatska elektroprivreda Požege, omogućio je postavljanje prve javne rasvjete u tom naselju. Sredstva u visini od 34.000 kuna izdvojena su iz gradskog proračuna. Kako je planirana rekonstrukcija električne mreže u Komušini i tamo će biti postavljena javna rasvjeta u dijelu naselja koji je još nema.

Dragusin ističe doprinos SDSS-a i županijskog VSNM-a na čelu s Nikolom Ivanovićem koji su se zalagali da noću više ne bude mrak u Ćosinim Lazama, u perspektivi ni u drugim naseljima, ali i da ta sela dobiju neke druge tekovine modernog vremena.

- Vjerujem da će gradske vlasti u suradnji sa srpskom zajednicom nastaviti s revitalizacijom ovog područja. Jedna od važnijih stvari bilo bi osposobljavanje društvenog doma koji je u lošem stanju, od zidova do stolarije. Nekad je tu bila škola, čega se sjećaju naši stari. Kad bi bio osposobljen, opet bi bio mjesto okupljanja stanovnika. Ovo je lijep kraj s prekrasnom prirodom. Njegove bi stanovnike trebalo tu zadržati ili potaknuti one raseljene da se vrate - smatra Grabusina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više