Novosti

Društvo

Narod umom, zdravstvo šumom

Po rezultatima aktualne ankete, političari i zdravstvene strukture u znatnoj su manjini dok opstruiraju pravo na pobačaj

Large intrigator ivana

Protest grupe Crveni otpor protiv konzervativnog "Hoda za život" (foto Josip Regović/PIXSELL)

Prema rezultatima ankete HRejtinga, prezentiranima proteklog vikenda, 73 posto građana i građanki zabranu pobačaja smatra neprihvatljivom. Anketa je provedena sredinom svibnja na uzorku od 1.400 ispitanika. Da pobačaj u Hrvatskoj treba biti potpuno zabranjen, misli 15 posto ispitanih. Više od 86 posto ispitanih smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, a manje je od pet posto (4,6) onih koji podržavaju da se trudnoća nastavi po svaku cijenu. Da se pitanjem pobačaja treba baviti kroz edukaciju i prevenciju, a ne zabrane, smatra 83 posto ispitanih. Sa zaključkom ankete da je "ljudsko pravo žene da jedina odlučuje o vlastitom tijelu općenito, pa tako i kad je o pobačaju riječ" slaže se 77 posto ispitanih.

Prije dvije godine slično je istraživanje proveo Ipsos, ali na manjem uzorku. U njihovom je istraživanju sudjelovalo 612 osoba, a 81 posto ispitanih izjasnilo se da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju. Da se vjerske zajednice ne trebaju petljati u pitanja zdravstvene politike oko pobačaja, smatralo je 62 posto ispitanih. Oko pitanja cijene pobačaja, 63 posto ispitanih izjasnilo se da pobačaj mora biti besplatan, dok je 18 posto ispitanih bilo protiv toga.

Kod aktualne ankete HRejtinga zanimljivo je i to da se natpolovična većina birača Mosta (69,4 posto), Domovinskog pokreta (51,8 posto) i Hrvatskih suverenista (51,3 posto) protivi potpunoj zabrani pobačaja. Ni HDZ-ovi birači (55,4 posto) nisu za to da im stranka vezano uz to pitanje skrene još jače udesno. Bit će zanimljivo promatrati hoće li glas naroda pratiti saborski zastupnici kada se u Saboru bude raspravljalo o novom Zakonu o pobačaju, ali i o inicijativi za vraćanje pobačaja u Ustav. Otpor prema petljanju klera u pitanje pobačaja jasno je vidljiv i iz ovog istraživanja, jer je gotovo 75 posto (74,9) ispitanih odgovorilo da Crkva ne treba biti uključena u izradu novog Zakona o pobačaju.

Iako ispitivanja javnog mnijenja sad već dosljedno daju do znanja da građani i građanke ne žele da se pravo na pobačaj narušava u smjeru (daljnjih) restrikcija, struka se na puls naroda sustavno oglušuje. Hrvatsko zdravstvo, od ministra Vilija Beroša i ravnateljstava bolnica pa do raznih strukovnih udruženja, i dalje goni po putanji ograničavanja prava na pobačaj, kako u trenutnoj praksi, tako u pripremama terena za budući zakon.

U istom periodu kada je provedena anketa HRejtinga, Hrvatski liječnički zbor (HLZ) organizirao je u Zagrebu tribinu "Priziv savjesti u svjetlu autonomije i temeljnih ljudskih prava". Na tribini su izlaganja održali predstavnici konzervativno-klerikalne scene u medicini, pravu i etici, a pokrovitelji su bili Hrvatska liječnička komora (HLK), Akademija pravnih znanosti Hrvatske (APZH) i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH). U kojem je smjeru išla tribina govori pokroviteljstvo HLK-a, udruženja koje je obilježavajući Svjetski dan priziva savjesti objavilo da prizivači savjesti imaju prednost u odnosu na pravo žene na pobačaj. Iako odaziv nije bio velik, teme koje su s ovog "stručnog skupa" plasirane u javnost jesu vrijedne pažnje.

Pričalo se tako o pravnoj osobnosti fetusa i prizivu savjesti kao civilizacijskom dosegu. Spomenut je i nezaobilazni "mrak komunističkog režima" – jedne bivše države u kojoj navodno nije bilo jogurta u dućanu, ali je pobačaj bio u Ustavu. Velike su šanse da bi ta mračna prošlost u nekoj anketi nadmoćno prešišala trenutno doba karijerista-prizivača, jer zaista i jest bila obilježena civilizacijskim dosegom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više