>

novosti logo

Piše Z.V.

Narodnjaci – zabranjeni

Općina Nova Rača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji donijela je odluku kojom se na Veliku Gospu i druge državne praznike zabranjuje izvođenje narodne muzike. Naravno, ovakva zabrana nigdje nije eksplicitno obrazložena, već je zamotana u neutralnu formulaciju. Ta odluka, koja je mnoge neugodno iznenadila, usvojena je zbog prigovora dijela građana novoračanske općine i lokalne udruge hrvatskih branitelja.

Građani i ova udruga lani su prigodom Velike Gospe protestirali zbog nastupa srpskih pjevača Miroslava Ilića i Esada Merulića. Protest je javno podržao radikalni desničarski TV voditelj Velimir Bujanec porukama da je ‘nedopustivo da na jedan katolički blagdan nastupaju pjevači iz Srbije’. No koncerti obojice pjevača ipak su održani i na njima se okupio velik broj posjetitelja, među kojima je bilo građana hrvatske, srpske i drugih nacionalnosti s područja općine Nova Rača te iz susjednih općina i županija. Tako je ponovljena situacija viđena u drugim krajevima Hrvatske – da mnogo više ljudi aktivno svojom posjetom podržava ovakve koncerte nego što im se protivi. No ove godine, po svemu sudeći, tako neće biti: općinska vlast koju čini koalicija HSS-a i HDZ-a odlučila je, nimalo demokratski, zabraniti ‘istočni melos’.

O svemu se u službenom priopćenju očitovao načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić (HSS). ‘Da se opet ne bi ponavljale takve situacije koje izazivaju nezadovoljstvo građana, Općina Nova Rača je donijela odluku da se na dane državnih blagdana bez naše suglasnosti ne mogu organizirati koncerti bez obzira gdje bili. Poslali smo odluku policiji te drugim institucijama i dobili smo odgovor da možemo donijeti takvu odluku. Stoga vjerujem da više neće biti neugodnih situacija’, istaknuo je Knežić.

Dobar dio građana ne slaže se s općinskom odlukom o zabrani narodne muzike pa su na nju reagirali. Smatraju kako se time krše građanska i demokratska prava, a pogoduje pritiscima iz redova ultradesnice.

1/1