Novosti

Politika

Naš cilj je da Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj žive što je moguće bolje

Sretni smo što možemo razgovarati o našim iskustvima kada je u pitanju zalaganje za boljitak položaja dviju nacionalnih manjina i okvirima buduće suradnje, poručio je Tomislav Žigmanov nakon sastanka s predstavnicima Srba iz Hrvatske

Važno je da pokušamo biti konstruktivni i pozitivni čimbenici u ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima ne dajući povoda za njihovo dodatno narušavanje. Svjesni smo naših poslanja, vrlo realno sagledavamo naše položaje u datim političkim okvirima i nastojimo doprinositi razvoju demokracije, kazao je narodni poslanik i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u subotu na konferenciji za medije u Subotici povodom sastanka s predstavnicima Srba u Hrvatskoj i nogometne utakmice manjinskih reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

U posjet Hrvatima u Vojvodini stigli su saborski zastupnici Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, kao i predsjednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović te predsjednik Zajedničkog vijeća opština Srđan Jeremić. U Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) dočekala ih je predsjednica te institucije Jasna Vojnić sa suradnicima, a razgovarali su o mogućim formama suradnje manjinskih zajednica.

Milorad Pupovac kazao je da suradnja ne mora biti organičena samo na manjinske okvire, već da postoji mogućnost velikih projekata pregogranične suradnje i jedinica lokalnih samouprave. Naglasio je da je potrebno razmišljati o infrastrukturi, školama, domovima zdravlja i kulture.

Jasna Vojnić rekla je da su razmjene iskustava dragocjene, pa je tako njihovoj instituciji vrlo važno iskustvo srpske zajednice u Hrvatskoj kada je riječ o zaštiti materijalnog kulturnog nasljeđa na kojem HNV sada radi.

Nakon razgovora u HNV-u uslijedio je zatvoreni sastanak u DSHV-u, nakon kojeg su Žigmanov i Pupovac dali izjave za medije. Žigmanov je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka na najvišoj razini, usprkos relativno dugom i velikom zastoju u odnosima Hrvatske i Srbije.

- Sretni smo što možemo razgovarati o našim iskustvima kada je u pitanju zalaganje za boljitak društvenog položaja dviju nacionalnih manjina i okvirima buduće suradnje, a sve u povodu održavanja prijateljske nogometne utakmice manjinskih reprezentacija. Sve ovo što se danas događa u Subotici i Tavankutu posljedica je intenzivne i postojeće suradnje između institucija srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji - rekao je Žigmanov i dodao da su se DSHV i SDSS usaglasili da ta suradnja mora biti nastavljena, institucionalno čvršće uokvirena i sadržajna.

Milorad Pupovac kazao je da dvije zajednice svojim primjerom mogu pokazati kako se grade mostovi i popravlja komunikacija.

- Naša su iskustva različita, ali su ciljevi isti. To je da Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj žive što je moguće bolji život i uživaju što veći stupanj manjinskih prava. Mi to možemo uraditi svojim djelovanjem u zemljama u kojima su naše institucije osnovane, u našim domicilnim zemljama, a istovremeno možemo činiti sve da svojim skromnim snagama pomognemo da komunikacija, mostovi i suradnja između Srbije i Hrvatske budu bolji nego što jesu. Ima prostora i potrebe za tim. Politička iskustva naših stranaka i naših vijeća su bogata i ako ih budemo međusobno dijelili, bit će još bogatija - rekao je Pupovac.

Po završetku konferencije dva predsjednika razmijenila su poklone. Žigmanov je od Pupovca dobio majicu iz kampanje za europske izbore sa sloganom ‘Рођен у Hrvatskoj’.

Delegacija iz Hrvatske i vojvođanski domaćini potom su otišli u posjet gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, a sastanci u Subotici završili su susretom s predstavnicima izbjeglih Srba iz RH. Pupovac je sa suradnicima posjetio Zavičajno udruženje Dalmacija iz Subotice, ZU Banija, ZU Lika i Klub prognanih i izbjeglih lica iz Bačke Topole gdje se razgovaralo o položaju izbjeglih i njihovom životu izvan prostora koji su napustili.

Vrhunac susreta bila je prijateljska utakmica manjinskih reprezentacija koja je završila rezultatom 4:1 za momčad Hrvata iz Srbije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više