>

novosti logo

Piše Novosti

‘Nasljednici’ Danijela Kovača

Ovogodišnja privremena memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina autora Danijela Kovača naslovljena je ‘Nasljednici’, a bit će predstavljena javnosti u ponedjeljak, 28. rujna 2015. s početkom u 18 30 sati na glavnom ulazu u taj zagrebački spomen-park

Ovogodišnja privremena memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina autora Danijela Kovača naslovljena je ‘Nasljednici’, a bit će predstavljena javnosti u ponedjeljak, 28. rujna 2015. s početkom u 18 30 sati na glavnom ulazu u spomen-park. Rad će se moći razgledati do 5. listopada 2015.

Na otvorenju će govoriti Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Daniel Kovač, autor rada, te Saša Šimpraga, autor i voditelj projekta Virtualni muzej Dotrščina u sklopu kojega se rad izvodi.

Nakon otvorenja slijedi besplatno stručno vodstvo za javnost po parku, a koje će voditi Saša Šimpraga.

Rad Danijela Kovača odabran je na prvom međunarodnom natječaju projekta Virtualni muzej Dotrščina. Rad propituje slučajnost istoimenih i mehanizme empatije te se bavi spiralnim ponavljanjem povijesti.

Daniel Kovač diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je danas izvanredni profesor. Izlagao je na niz samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je dobitnik nekoliko nagrada.

Spomen-park Dotrščina, ujedno i najveći zagrebački gradski park, mjesto je najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tokom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijene su hiljade građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i iz drugih krajeva.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u oviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Projekt Virtulani muzej Dotrščina pokrenut je 2012. godine, s temeljnim ciljem vraćanja spomen-parka u kolektivnu memoriju. Projekt je jedinstven u Hrvatskoj i regiji po inovativnim pristupima izgradnji kulture sjećanja.

1/1