Novosti

Kronika

Нaстaвa зa тaлиjaнскe учeникe нa TВ Нoвoj, чeкa сe oдлукa зa српскe ђaкe

Истaрскa жупaниja финaнцирaт ћe свaкoднeвну двoсaтну eмисиjу нa тaлиjaнскoм jeзику зa учeникe нижих рaзрeдa oснoвних шкoлa нa пулскoj Нoвoj, дoк ћe oдлукa зa ђaкe кojи имajу нaстaву нa српскoм бити дoнeсeнa ускoрo

Xxbcvu97syrzgkgzw4cbplqo4kx

Jadranka Radošević

Na pulskoj TV Novoj u utorak, 17. marta, započinje emitiranje dvosatne emisije na talijanskom jeziku namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole. Predviđeno je da se emisija emitira svaki dan, od ponedjeljka do petka, u jutarnjem terminu od 10 do 12 sati. Osim na programu TV Nove, moći će se pratiti i na Facebooku, Youtube kanalu i portalu Nove TV.

Emisija je namijenjena učenicima osnovnih talijanskih škola (uzrast od 1. do 4. razreda), ali i svim drugima koji žele produbiti svoje znanje talijanskog jezika. Projekt će financirati Istarska županija, a realizirat će se uz suradnju s talijanskim osnovnim školama Istarske županije i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Pulska TV Nova se tako kao regionalna televizija uključila u program edukacije djece u vrijeme dok se ne održava nastava u školama. Direktor TV Nove Denis Mikolić rekao je za Glas Istre da je Istarska županija, putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, pokrenula ideju da se realiziraju emisije na talijanskom jeziku 'Programma didattico in lingua italiana'..  

Pokušali smo doznati kako stoji stvar sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj i postoje li slične inicijative. Prema riječima Jadranke Radošević, nadzornice-savjetnice za srpski jezik, koja radi u Srednjoj školi Dalj, u ponedjeljak, 16. marta, održat će se sastanak u školi pa bi mogli imati više informacija o mogućnosti da se sličan program pokrene i za đake koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

- Nastojat ćemo napraviti najviše što možemo. Poput Talijana i mi se borimo za našu manjinu i svakako nam je stalo da se neki oblik nastave organizira. U srednjoj školi učenici imaju tablete, što otvara dodatne mogućnosti. Također čekamo i odluku Ministarstva obrazovanja oko manjinskih škola – kaže za Novosti Jadranka Radošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više