>

novosti logo

Piše D.B.

Nastavak antićirilične kampanje

Ovih dana je prvi put od 1997. godine, kada su ćirilični natpisi postavljeni u Dalju, zabilježena njihova devastacija

Nakon što su u noći sa nedelje, 30. avgusta, na ponedeljak, 31. avgust, u Dalju išarani ćirilični natpisi na zgradi Opštine Erdut, nekoliko tabli sa nazivima ulica te iscrtani grafiti neprimerenog sadržaja, Policijska uprava osječko-baranjska je podnela krivičnu prijavu protiv 31-godišnjaka.

‘Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 31-godišnji hrvatski državljanin počinio krivično delo oštećenja tuđe stvari. Mladić je u avgustu na nekoliko objekata u Dalju ispisao grafite neprimerenog sadržaja te je na tablama s višejezičnim natpisom precrtao ćirilične natpise, čime je nastala ukupna materijalna šteta od više hiljada kuna. Protiv 31-godišnjaka podnosimo krivičnu prijavu’, objavila je danas na svojoj internetskoj stranici Policijska uprava osječko-baranjska.

Dvojezične table na području erdutske opštine, u kojoj pored većinskog srpskog stanovništva žive Hrvati i Mađari, postavljene su još 1997 godine.

- Ovo je prvi put od 1997. godine, kada su table sa natpisima na latinici i ćirilici postavljene u Dalju, da ih neko na ovakav način devastira. Dalj je, bar do sada, toga bio pošteđen - rekao je u izjavi medijima načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

1/3