Novosti

Kronika

Nastavak edukacije manjinskih vijećnika

U okviru SNV-ovog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ u Sisku i Kninu su održani edukacijski moduli na temu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

U okviru SNV-ovog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ u Sisku je 18. aprila održan drugi edukacijski modul na temu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. O važnosti tog akta za manjine govorio je Ljubomir Mikić iz Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, koji je neko vrijeme bio i zvaničnik u Ministarstvu uprave.

Govoreći o razvoju manjinskog zakonodavstva u Hrvatskoj, Mikić je posebnu pažnju posvetio ukazivanju na mnoga netočna shvaćanja koja pripadnici manjina imaju o svojim pravima. Jedno od njih je i pitanje prava na službenu upotrebu jezika i pisma u sredinama u kojima živi više od 33 posto pripadnike neke manjine, a to je slučaj s 27 općina i gradova.

- Ipak, pravo na upotrebu jezika se odnosi na samo sedam manjina: talijansku, mađarsku, srpsku, češku, slovačku, ukrajinsku i rusinsku - rekao je Mikić, koji je potom naglasio i da je pozivanje na manjinsku pripadnost prilikom prijave na natječaje za posao predviđeno samo za službu u državnoj upravi i pravosudnim tijelima. Budući da se u praksi ne primjenjuje razmjerna zastupljenost, u službama pojedinih sredina, u kojima živi određeni postotak neke manjine, često se zaposli samo jednog pripadnika manjine. Mikić je okupljenima objasnio i zadatke manjinskih vijeća, što mnogima ni nakon 13 godina od izbora prvog saziva nije jasno jer se u svojim programima preklapaju s manjinskim organizacijama.

Spomenka Đurić, voditeljica projekta, i Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, organizacije koja je SNV-u partnera u ovom projektu, najavile su da će naredna dva modula imati praktičan karakter. Kroz njih će se analizirati stanje u vijećima i razrađivati prijedlozi i moguća rješenja. Učesnici modula složili su se oko kvalitete i korisnosti projekta.

- Predavanja su bila vrlo korisna i razjasnila su nam nejasnoće vezane uz rad vijeća – kazala nam je Jelena Tahiri iz županijskog vijeća albanske manjine. Svoje zadovoljstvo izrazila je i Marija Mulanović Smolčić, predstavnica češke manjine u Sisku, ali i predavač Ljubomir Mikić.

Dva dana kasnije edukacija na temu izazova primjene manjinskog zakonodavstva nakon ulaska Hrvatske u EU i unapređenja efekata institucija političkog predstavljanja manjina preko vijeća održana je i u Kninu. Predavačica je bila Antonija Petričušić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više