>

novosti logo

Piše D.B.

Nastavak poniženja

Za odluku o prenosu osnivačkih prava nad šest osnovnih škola u Vukovaru, što je u aprilu ove godine zatražio Grad Vukovar, Vukovarsko-sremskoj županiji (VSŽ) trebalo je manje od zakonskih 60 dana. Ali kad su u pitanju opštine Borovo, Markušica i Negoslavci, županijske stručne službe se čine neuke jer na sve strane traže dodatna tumačenja članka 96. stavka 3 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi na koji se ove opštine pozivaju.

Tri godine i devet meseci je prošlo otkako su tri opštine podnele zahteve za osnivačkim pravima nad školama u svojim mestima kako bi mogle da ih registruju kao škole srpske nacionalne manjine, jer je VSŽ, kao osnivač, skoro dve decenije to uporno odbijao. U junu ove godine župan Božo Galić i predsednik županijske skupštine Dražen Milinković su obećali da će na prvoj narednoj sednici te zahteve uvrstiti na dnevni red ovog predstavničkog tela, međutim prošle su već dve sednice i ništa se nije dogodilo.

U septembru su tri većnika SDSS-a i zamenik župana Đorđe Ćurčić iz protesta napustili županijsku većnicu, zatraživši da ih se pismeno izvesti i uveri o preduzetim koracima s ciljem iznalaženja pozitivnog rešenja. Kako do oktobarskog zasedanja nisu dobili nikakav odgovor, ponovo su bojkotovali sednicu.

- Skupštinu smo napustili zbog omalovažavanja i ignorisanja naših zahteva. U trogodišnjem periodu, pored svih nastojanja i aktivnosti većnika SDSS-a, drugih institucija srpske nacionalne manjine, pozitivnog mišljenja Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, zbog nedostatka političke volje Skupština VSŽ-a nije htela da postupi prema zakonu - kaže Vinko Lazić, predsednik Kluba većnika SDSS-a u županijskoj skupštini.

Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnice županijskog Upravnog odeljenja za obrazovanje, tvrdi da su od predsednika Sabora, predsednika Vlade i ministarke obrazovanja zatražili i još čekaju tumačenje zakona po kojem će postupiti. Istog onog zakona koji im je u slučaju zahteva Grada Vukovara bio kristalno jasan.

1/1