Novosti

Politika

Nastavlja se financiranje područja na kojima žive nacionalne manjine

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2020. godinu predviđa 18 milijuna kuna za pomoć sredinama naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

Fepyb1g6p6zp0gpsiw1rh3umzop

(foto Nenad Jovanović)

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o provođenju Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina. Financijskim planom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2020. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 18 milijuna kuna.

Cilj Programa je pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Previđeno je da se njime pruži pomoć u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice.

Korisnici sredstava, u visini od 18 milijuna kuna, jedinice su lokalne samouprave koje su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske stekle status potpomognutog područja i s udjelom višim od pet posto u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Planirani iznos raspodijelit će se jedinicama lokalne samouprave (JLS) prema indeksu razvijenosti, tako da 40 posto ide onim razvrstanima u I. skupinu, 30 posto iz II. skupine, 20 posto sredstava u III. Skupinu i 10 posto JLS-ima razvrstanima u IV. skupinu.

Sredstva se mogu povećati u slučaju osiguranja dodatnih financijskih doznaka iz Državnog proračuna RH, a u tom slučaju bit će dodijeljena jedinicama lokalne samouprave koje su prema indeksu razvijenosti razvrstane u prvu i drugu skupinu.

Javni poziv se objavljuje na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva www.razvoj.gov.hr i otvoren je najmanje 15 kalendarskih dana od dana objave.

Ukupna vrijednost sufinanciranja Ministarstva po Korisniku, može iznositi najviše 500.000 kuna, ali se neće sufinancirati projekt čija je vrijednost manja od 100.000 kuna s PDV-om. Jedan podnositelj zahtjeva može podnijeti jedan zahtjev za sufinanciranje, a ako ih podnese više, u daljnju proceduru uputit će se prvi zahtjev prema redoslijedu otvaranja. Prihvatljivi su troškovi nastali na projektu u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. ožujka 2021. uz uvjet da se sufinanciranje iz sredstava Ministarstva može koristiti samo u 2020. godini.

Rok za podnošenje zahtjeva je 25. svibnja 2020.

Važeći su zahtjevi dostavljeni u pisarnicu Ministarstva do 16:00 sati tog dana, odnosno preporučene pošiljke s poštanskim štambiljem zaključno s navedenim datumom. Za sva pitanja i informacije osobe za kontakt u Ministarstvu su Marko Čobanković, tel: 01/6391 482, e-mail: marko.cobankovic@mrrfeu.hr, Zoran Žagrić, tel: 01/6472 510, e-mail: zoran.zagric@mrrfeu.hr, Larisa Ciglar Beko, tel: 01/6470 530, e-mail: larisa.ciglarbeko@mrrfeu.hr.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više