>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu

Nakon gotovo mjesec dana neprekidnih prosvjeda na glavnog trgu u Hong Kongu, predstavnici gradske vlasti sastali su se sa studentskim liderima. U 18 sati po lokalnom vremenu, petero studenata, obučenih u majice s 'Sloboda sada', sastalo se s gradskim dužnosnicima i izložilo im svoje zahtjeve.

Podsjetimo, građani prosvjeduju protiv vladinog plana kojim bi se na izborima 2017. primjenjivale restriktivne mogućnosti za kandidaturu te bi na čelo grada mogli doći samo oni koje indirektno odobri Komunistička partija Kine. 'Jedna država, dva sistema', model je koji Hong Kongu jamči visoku razinu autonomije i slobode u odnosu na centralnu vlast u Pekingu. Pa ipak, kineske vlasti im ne žele omogućiti potpunu demokraciju te strahuju da bi se takvi zahtjevi mogli proširiti i drugim dijelovima Kine.

Prije samog sastanka gradonačelnik Hong Konga Leung Chung-ying rekao je kako bi izbori mogli biti 'više demokratični', što bi mogao biti prvi znak eventualnih ustupaka vlasti, prenosi 'Reuters'. Premda je sud u Hong Kongu donio odluku kojom su blokade okarakterizirane kao ilegalne, policija ne pokušava nasilno spriječiti prosvjede i maknuti barikade s trga.

Obje strane i dalje stoje na apsolutnim pozicijama – studenti žele potpuno slobodne izbore, a Hong Kong i Peking ne žele mijenjati izborna pravila. Prosvjedi su nastavljeni i nakon sastanka, a dogovoreno je da će centralne vlasti formalno biti upoznate za zahtjevima prosvjednika.