>

novosti logo

Piše Goran Gazdek

Nastavljeno suđenje Ivanu Đakiću

Sin saborskog zastupnika je početkom godine na svom Facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom glavom četnika uz poruku ‘Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić’

Okrivljenik Ivan Đakić (24) samozatajno je u virovitičkoj sudnici pratio iskaze svjedoka u slučajevima kaznenih djela širenja netrpeljivosti i nasilja prema pripadnicima srpske nacionalnosti te prijetnji novinaru Ivanu Žadi. Daleko je njegovo držanje bilo od one drčnosti po kojoj je poznat.

Sin saborskog zastupnika Josipa Đakića je početkom siječnja ove godine izazvao opći skandal kad je na svom Facebook profilu postavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem, koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao ‘Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić’.

Nakon što su odvratnu montažu objavili mediji, brže bolje je objavu obrisao sa svog profila, ali sramotu nije mogao sakriti. Svi su, od predsjednika SNV-a Milorada Pupovca do premijera Andreja Plenkovića, najoštrije osudili govor mržnje, a mlađahni hadezeovac ekspresno je isključen iz stranke. Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici podiglo je optužnicu i zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. Kaznenog zakona predložilo bezuvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci i sigurnosnu mjeru zabrane pristupa internetu.

- Odmah sam montažu proslijedila predsjednici Foruma mladih SDP-a Biljani Gaći s prijedlogom da javno osudimo taj čin i stavom da je ovakav govor mržnje nedopustiv u javnom prostoru što je nakon konzultacije s vrhom stranke i učinjeno. Fotografija je bila toliko gnjusna da sam poruku odmah obrisala iz svoje pošte - svjedočila je u petak svjedokinja Franka Oreb iz Odjela za medije SDP-a na čiju je mail adresu stigla fotografija uznemirujućeg sadržaja.

Općinski sud spojio je ovaj slučaj s kaznenim djelom prijetnje novinaru Ivanu Žadi za što je previđena katna zatvora od pet mjeseci do šest godina zatvora. U listopadu prošle godine Đakić je prvo pred nekoliko svjedoka u kafiću ‘Boom’ pričao kako će ‘zatući onog Žadu kad ga vidi i vući ga za tu njegovu kosu pa ga isprebijanog i krvavog dovući u birtiju i natjerati ga da plaća runde ili će platiti nekome u Zagrebu 500 eura da ga polomi’. Nakon nekoliko dana je na Facebooku napisao kako je ‘za svog oca spreman i doživotno robijati a neka si novinarčić Žada razmisli’.

Svjedokinja Iva Anzulović detaljno je opisala kako se u kafiću dogodila prijetnja i tko je sve bio u blizini, a mogao je čuti što je Đakić izgovorio. Međutim, nitko od njih nije potvrdio priču. Žada je napomenuo da je nakon toga postao duševno nemiran te da je počeo uzimati tablete za smirenje, koje još uvijek koristi. Rekao je kako mu od tada nije bilo ugodno hodati gradom jer se osjećao se nesigurnim. Đakić je na prethodnoj raspravi sucu Iliji Samardžiji rekao da razumije što mu stavlja na teret i priznao objavu neprimjerene čestitke.

- Osjećam se krivim, ali nikoga nisam želio uvrijediti, širiti govor mržnje na nacionalnoj osnovi niti pozivati na nasilje - rekao je Đakić.

Negirao je prijetnje novinaru u kafiću i priznao da je na Facebooku objavio da je spreman robijati za svog oca, ali je ustanovio da to ne predstavlja prijetnju.

Raspravu je pratio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

- Hrvatsko novinarsko društvo neće zaboraviti kolege i kolegice koji doživljavaju napade što je posebno izraženo u lokalnim medijima. Virovitica je jedan od gradova u kojem nije ugodno biti novinar. Mjesecima smo prije ove prijetnje na to upozoravali i o svemu smo izvijestili naše međunarodne partnere. Pažljivo ćemo pratiti sve ovakve slučajeve jer sustav sigurnosti novinara u Hrvatskoj ne funkcionira - izjavio je Zovko.

Sljedeća rasprava je 5. lipnja, kada bi sudac Ilija Samardžija trebao donijeti presudu.

1/1