>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Naučnik na novosadskom zidu

Glavni grad Vojvodine također obilježio jubilej: Na fasadi Vladičanskog dvora projektovane su spektakularne slike iz Teslinog života

Novi Sad je teslinu godišnjicu obilježio još krajem mjeseca maja trodnevnom i višestrukom 4D-projekcijom filma ‘Teslin vremeplov’ pred mnoštvom Novosađana i njihovih gostiju. Kao ‘platno’ za projekciju poslužila je fasada Vladičanskog dvora u Zmaj-Jovinoj ulici, na kojem su projektovane spektakularne slike iz Teslinog života, kao i njegova otkrića. Kompanija Telekom Srbija je projektom ‘Teslin vremeplov’ želela da oda zahvalnost našem velikom pronalazaču, koji je bio i počasni građanin Novog Sada. Kako Teslin život, zajedno sa njegovim genijalnim pronalascima, predstavlja stalan izvor inspiracije mnogim naučnicima, Telekom Srbija je svojim inovativnim projektom nastavio da pruža podršku promociji nauke i njenom razvoju.

‘Teslin vremeplov’ prvo je prikazan u Beogradu, a nakon Novog Sada i u Nišu. To je inspirativna priča o Teslinom životu i izumiteljskom radu, koja predstavlja neobičan spoj umjetnosti i savremene tehnologije. Audiovizuelni spektakl otkriva zanimljivosti iz života velikog pronalazača, koji je u velikoj mjeri uticao na kvalitet života i bez čijih naučnih otkrića današnja tehnologija ne bi bila moguća.

Novosadska projekcija ostvarena je na fasadi Vladičanskog dvora i to po njenim gabaritima. To se najbolje vidjelo dok Tesla govori o svome životu i šeta po ogradi balkona na toj zgradi, ili dok se na zgradi pale jedan po jedan prozor iza kojih Tesla prolazi iz jedne u drugu prostoriju, ili dok se sama zgrada ‘deformira’ na različite načine.

Nikola Tesla je postao počasni građanin Novog Sada 1936. godine, a pjesme Jovana Jovanovića Zmaja prevodio je na engleski jezik i bio veliki Zmajev prijatelj. U Novom Sadu postoje Ulica Nikole Tesle, Osnovna škola ‘Nikola Tesla’ te bista Nikole Tesle ispred Tehničkog fakulteta.

1/1