Novosti

Politika

Navijači na ulicama Berlina pjevali ustašku pjesmu

U opisu snimke na Instagram profilu Ultra pokreta stoji: "Hrvatski ultrasi u korteu do Olimpijskog stadiona u Berlinu" i čuje se pjesma "Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom"

Large zastave

Ustaškim pozdravom pozdravlja se ustaška pjesma u Berlinu

Niti ovo Europsko prvenstvo u nogometu, koje je za vikend započelo u Njemačkoj, nije moglo proći bez ekstremističkih incidenata hrvatskih navijača. Portal Index, pozivajući se na Instagram profil stanovitog Ultra pokreta, donosi snimku koja prikazuje hrvatske navijače kako hodaju ulicom i pjevaju pjesmu Istrčale zagrebačke frajle čiji tekst glasi ovako: "Istrčale, istrčale, zagrebačke frajle. Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije, za slobodu i za dom, hrvatski dom", pjevaju navijači.

U opisu snimke stoji: "Hrvatski ultrasi u korteu do Olimpijskog stadiona u Berlinu." Stoga se pretpostavlja kako je snimka nastala u subotu uoči utakmice 1. kola Europskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Španjolske. Dio navijača koji su uz ulicu pozdravlja ih uzdignutom desnicom, što je nacistički pozdrav.

Pjesma koju navijači pjevaju zapravo je verzija koračnice ''Marširala, marširala, Jelačića vojska''. "Marširala, marširala, Jelačića vojska, marširala, marširala, Jelačića vojska. Korak ide za korakom, a ja junak za barjakom. Boj se bije, bije, zastava se vije, vije, za slobodu Hrvatske", idu stihovi izvorne verzije koračnice.

Verzija koju navijači pjevaju nastala je tijekom Drugog svjetskog rata. Postoji i verzija koja je nastala tijekom Domovinskog rata: "Istrčale, istrčale, zagrebačke frajle. Korak ide za korakom, mladi Hrvat pod barjakom. Boj se bije, bije, hrvatski se barjak vije, za slobodu i za dom, hrvatski dom."

Inače, pripadnici Bad Blue Boysa su u listopadu prošle godine u Velikoj Gorici pjevali ustašku verziju. U danima nakon utakmice uslijedila su uhićenja navijača koji su počinili prekršaj iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima jer su tijekom nogometne utakmice pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više