Novosti

Kronika

Нe бaцaти хрaну

У Oсиjeку прeдстaвљeн пилoт-прojeкт усмjeрeн нa смaњeњe oтпaдa oд хрaнe: Нa jeднoj стрaни пoстoje људи кojи нeмajу штo jeсти, дoк мoдeрнo друштвo ствaрa oгрoмнe вишкoвe

Large 3

Nositelj projekta je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U biootpadu više od 70% čini otpad od hrane. Planom gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. Hrvatska je propisala da na nacionalnom nivou treba odvojeno skupiti 40% proizvedenog biootpada. Na tom tragu, u Hotelu Osijek, predstavljen je pilot-projekt "Smanji otpad od hrane – kuhaj za svoje goste", koji je usmjeren na smanjenje otpada od hrane te pravilno odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje takvog otpada, a sve u cilju konačnog pomaka u rješavanju tog globalnog problema.

Projekt je namijenjen ugostiteljskim objektima / hotelima, a trenutno obuhvaća dva hotela, u Osijeku i Puli. Projekt provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te sa zagrebačkim Geotehničkim fakultetom – Zavodom za inženjerstvo okoliša.

Direktor Fonda Siniša Kukić upozorio je na ironiju modernog svijeta: "Na jednoj strani postoje ljudi koji nemaju što jesti, dok na drugoj moderno društvo stvara ogromne viškove i hrana umjesto potrebe postaje problem, a time i otpad od hrane koji se stvara. Zato je jako važno hranom upravljati planski, kako u vlastitom kućanstvu, tako i u hotelskom smještaju."

Direktorica Hotela Osijek Sandra Đurđević naglašava važnost podizanja ekološke svijesti od gosta do hotelijera: "Namirnicu koju gost ne konzumira plaćamo tri puta. I to kroz trošak, kroz zbrinjavanje otpada i, nažalost, kao ekološki učinak koji ima kad u konačnici završi na otpadu."

Maja Feketić, načelnica Sektora za fondove EU u FZOEU-u, iznijela je zanimljive podatke: "Proveli smo istraživanje koje kaže kako su hoteli koji su diljem svijeta proveli program smanjili otpad od hrane za 30 posto, što znači da su smanjili i svoje troškove zbrinjavanja. Pokušavamo utjecati i na goste u smislu nenametljivog apeliranja preko letaka, čime želimo reći da i oni mogu utjecati svojom sviješću i ponašanjem. Najbolji primjer su često pretrpani tanjuri na doručku sa švedskog stola i potom velike količine koje se, nažalost, poslije bacaju."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više