>

novosti logo

Ne bježimo od stradanja Hrvata

Nismo svjedočili samo stradanju Srba nego i stradanju Hrvata od čega Srbi najmanje trebaju bježati. Mi taj teret nosimo i kad ga ne nose drugi dijelovi srpskog naroda, rekao je Milorad Pupovac

Čitanjem 13. izjave sjećanja Srpskog narodnog vijeća i parastosom stradalima u Oluji, održanom 4. avgusta u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, odana je počast žrtvama tragičnih događaja u augustovskim danima prije 25 godina.

- Srpska zajednica u Hrvatskoj u prošlom vijeku proživjela je dva rata. U ovom vođenom 90-ih imala je manje žrtava, ali su demografski ljudski gubici nenadoknadivi - rekao je predsjednik Savjeta SNV i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Istaknuo je potrebu da se osim na stradanja u Oluji i Bljesku, prisjetimo stradanja Srba u drugim operacijama ali i u gradovima, svih ratnih godina.

- Nismo svjedočili samo stradanju Srba nego i stradanju Hrvata od čega Srbi najmanje trebaju bježati. Mi taj teret nosimo i kad ga ne nose drugi dijelovi srpskog naroda. Nužno je da obilježavanje i poštovanje svih stradalih bude zajedničko, ne samo za srpske organizacije u Hrvatskoj nego za sve koji su za to pozvani, nevladine organizacije i ključne državne institucije u Hrvatskoj. Ratu i ratnim pričama treba doći kraj i trebamo učiniti sve da to provedemo. Srbima i Hrvatima u interesu je mir u zemlji i na njenim granicama, kao što je u interesu najboljih odnosa Hrvatske i Srbije - podvukao je Pupovac.

- Moleći se za svu našu braću i sestre stradale u Oluji, jednako imajući na umu sve one koji su stradali u ratu, treba da znamo i osetimo da je rat najveće zlo koje može da zahvati pojedinca, narode pa i ceo svet, rekao je mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije. Po njegovim riječima, svako slavljenje rata pokazuje da nismo izvukli pouku nego produžavamo spiralu zla i mržnje.

- Kad slavimo bilo koju pobedu koja kao preduslov ima prolivanje krvi i oduzimanje ljudskih života, najpre degradiramo sebe i ljudsko dostojanstvo. Zato treba da uvek slavimo isključivo mir, solidarnost i ljubav - rekao je mitropolit.

- Imajući na umu činjenicu da rat nije počeo 1995. i Olujom, kao i da mladi nose teret rata, Srbi kroz stigmu, a Hrvati kroz ideju da je nacionalna pripadnost dostignuće, a ne datost po rođenju, SNV je u suradnji s partnerskim nevladinim organizacijama od 30. jula do 3. avgusta organizirao obilazak mjesta stradanja na području gdje se odvijala Oluja - rekla je vršiteljica dužnosti supredsjednice SNV-a Aneta Vladimirov.

Prvo su obiđena banijska sela, a nakon toga mjesta stradanja na Kordunu, Lici i sjevernoj Dalmaciji, dok je završna točka bila komemoracija u Dvoru. Mnogi su prvi put imali priliku da javno ispričaju svoja iskustva.

Izjavu sjećanja je pročitao generalni sekretar SNV-a Saša Milošević, a skupu su prisustvovali vicepremijer Boris Milošević, predstavnici Srbije otpravnik poslova Davor Trkulja i vojni ataše Dejan Đorđević, predsjednik Prosvjete Mile Radović, manjinski vijećnici VSNM-a Zagreba, te Eugen Jakovčić iz Documente. Prije ovog skupa održan je parastos koji je služio mitropolit Porfirije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

1/3