Novosti

Politika

Ne oslobađajte nas od vlastitih prava

Dan nacionalnih manjina grada Zagreba poslužio je za demonstraciju umijeća pripadnika manjina, ali i odlučne političke poruke

S ovogodišnje manifestacije kojom je u centralnom zagrebačkom parku Zrinjevac obilježen Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba, poslana je jasna poruka: ‘ne’ onima koji bi referendumima smanjivali manjinska prava.

- Sve što slavimo u gradu, slavimo zajedno, a moja poruka onima koji nastoje ušićariti i prikupljati političke poene je jasna: većinski narod i nacionalne zajednice, kako ih ja zovem, moraju biti zajedno jer se stupanj demokratičnosti društva određuje stupnjem zaštite nacionalnih zajednica - rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić brojnim ljudima okupljenima ispred paviljona i štandova na kojima su nacionalne manjine predstavile svoje medije i gastronomsku ponudu.

- Nacionalne zajednice u Hrvatskoj nisu problem nego rješenje, a problemi se trebaju rješavati unutar većinskog naroda - rekao je Bandić koji je svoje zalaganje za zajednički život i ravnopravnost završio porukom ‘Ne dirajte nacionalne manjine’. Po riječima predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, u Zagrebu i Hrvatskoj ima nekih koji bi manjine oslobodili sloboda, prava i zastupljenosti.

- Hrvatska je dužna provoditi ono što je priznato u svijetu – integraciju manjina u društvo, bez nametanja i ograničavanja njihovih prava - rekao je Tolnauer i ukazao na značajnu ulogu pripadnika nacionalnih manjina u historiji Hrvatske.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Dušan Mišković podsjetio je da u Zagrebu živi 5,26 posto manjina koje značajno doprinose razvoju Zagreba i Hrvatske u svakom smislu. Zbog toga treba njegovati standarde u promoviranju ljudskih prava, u što spadaju i manjinska. Osim gradskih predstavnika i pojedinih diplomatskih predstavnika, na skupu su bili i brojni manjinski aktivisti, kao i saborski zastupnici Vladimir Bilek i Milorad Pupovac.

Na manifestaciji su učestvovali pripadnici 17 od 22 manjine koliko ih živi u gradu. Deset skupina se predstavilo pjesmom, plesom i narodnim nošnjama na svojevrsnoj modnoj reviji. Kako je istog dana održana smotra manjina u Zadru na kojoj su nastupili zagrebački folkloraši, boje srpske zajednice branili su folkloraši Ansambla narodnih igara Prosvjete iz Vojnića pod vodstvom Čedomira Studena, koji su zaradili veliki pljesak. Iskazali su se domaćini na srpskom štandu gdje su po riječima Nade Komljenović, brojne sladokusce čekali rakija, vino, šunka, kobasice, dimljeni sirevi iz svih krajeva Hrvatske, kolači i pite koje su napravile domaćice iz Zagreba. Nije izostala ni duhovna hrana, pa su tokom manifestacije razgrabljeni primjerci Novosti, Bijele pčele, Prosvjete, knjige i bilteni koje je izdalo Srpsko narodno vijeće.

Bogata ponuda bila je na drugim štandovima, a mađarski je bio naročito atraktivan. Osim pilećeg paprikaša s taranom (tjesteninom) koji je pripremio tim na čelu s Petrom Sekerešom, njihovi sunarodnjaci iz Udruge Mađara iz Vukovara pripremili su popularni kolač-dimnjak: dok su žene mijesile preko deset kilograma tijesta, muški dio ekipe pekao je tijesto na kalupima iznad žara, da bi svi kolači naprosto bili razgrabljeni. Publika je upriličila pravi stampedo da se domogne i čuvenog mađarskog paprikaša. Može se reći da je publika na ovoj manifestaciji iskazala velik interes za nacionalne gastronomske brendove, o čemu su posvjedočili ispražnjeni štandovi još prije kraja manifestacije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više