>

novosti logo

Kronika Kronika

Ne srame se partizana

Godišnjicu 13. proleterske brigade na Žumberku uveličala i slovenska delegacija: U općinskom budžetu imamo stavku za održavanje antifašističkih spomenika, pa svake godine uredimo neke od ukupno 160 obilježja iz Drugoga svjetskog rata na području Metlike - kaže načelnik ove općine Darko Zevnik

Za razliku od Hrvatske, u susjednoj se Sloveniji antifašizam - poštuje. Država ga se ne srami, pa se obilježavaju svi značajni datumi i cijene ličnosti koje su sudjelovale u partizanskom pokretu. U to su se ‘Novosti’ uvjerile početkom novembra u Radatovićima na Žumberku, prilikom polaganja vijenaca na spomenik poginulim borcima slavne 13. proleterske brigade, čiji je prvi komandant bio Rade Bulat, osnovane na Kordunu 7. novembra 1942. godine.

Uz delegacije antifašista iz Zagreba, Samobora i Karlovca te kćer generala Bulata Jagodu, u Radatovićima je bila šesteročlana delegacija boraca iz obližnje Metlike na čelu s načelnikom te slovenske općine Darkom Zevnikom. U delegaciji su bili su i sadašnji predsjednik tamošnjega Saveza boraca Milan Travnikar, bivša predsjednica Udruženja boraca za vrijednosti NOB-a i općinskoga Socijalističkog saveza radnog naroda Albina Tošeska (koja je 1978. godine Bulatu bila uručila povelju počasnoga građanina Metlike) te umirovljena profesorica i predsjednica Odbora za proslave Saveza boraca Vlatka Škof. Toševska i Škof su još 1955. godine kao gimnazijske učenice bile na otkrivanju spomenika u Radatovićima.

- U Belokrajinskom muzeju u Metlici, gdje su i izlošci što datiraju još od kamenog doba, postoji odjel za Drugi svjetski rat, a u njemu je i dio posvećen 13. proleterskoj brigadi, borbama u Beloj Krajini i na Suhoru te životnom putu Rade Bulata, a kada je preminuo održali smo mu komemoraciju u našoj općini te mu odali počast na sahrani u Zagrebu. To je naš dug prema njegovu djelu i onome što je učinio za nas u Sloveniji. Mi cijenimo antifašizam i u općinskom budžetu imamo stavku za održavanje, popravljanje i uređivanje antifašističkih spomenika. Svake godine obnovimo po nekoliko od 160 spomenika, bista i ostalih obilježja iz Drugoga svjetskog rata, koliko ih je na području Metlike. Ovdje ti spomenici nisu rušeni, a antifašistička su udruženja vrlo aktivna - kazao nam je Darko Zevnik.

Zavnik dodaje da je politička i ekonomska situacija u Metlici sada dobra, ali je bilo nekoliko teških godina. Imali su dosta nezaposlenih, no sada je takvih znatno manje. Na općinskom području živi 8.500 ljudi, a kraj je prije bio poznat po tekstilnoj industriji, pa je bilo više radnih mjesta nego stanovnika i mnogi su na posao ovamo putovali i iz okolice Ozlja i Karlovca. Tekstilna tvornica Beti i dalje radi, no s desetinom nekadašnjih kapaciteta. Razvija se i automobilska industrija, pa se proizvode neki auto-dijelovi, a tu je i Kolpasan koji proizvodi sanitarnu opremu, koji svoj pogon ima i u svega par kilometara udaljenom Radatoviću. Dosta je uspješnih obrta, koji zapošljavaju i po desetak radnika.

1/1