Novosti

Politika

Nečasni udarac

Mihajlo Hrastov, pravosnažno osuđeni ratni zločinac, opet je na slobodi, ovaj put definitivnoj. Slobodan je čovjek od 9. decembra i više neće ići u zatvor. Tako je, barem što se hrvatskog pravosuđa tiče, konačno završena ‘pravosudna trakavica duga četvrt stoljeća’, kako patetično kukaju karlovački mediji

Jttxhc34tibman2oo2quy37wdxe

Mihajlo Hrastov   (foto Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL)

Mihajlo Hrastov, pravosnažno osuđeni ratni zločinac, opet je na slobodi, ovaj put definitivnoj. Hrastov je slobodan čovjek od 9. decembra i više neće ići u zatvor. Tako je, barem što se hrvatskog pravosuđa tiče, konačno završena ‘pravosudna trakavica duga 25 godina, odnosno četvrt stoljeća’, kako patetično kukaju karlovački mediji, odreda ponizni pred protagonistom ovog zločina. Zbog ubistva 13 i teškog ranjavanja trojice pripadnika Teritorijalne odbrane Krnjaka na mostu na Korani 21. septembra 1991. godine Hrastovu je tri puta suđeno na Županijskom sudu u Karlovcu, sva tri puta je oslobođen optužbe za počinjenje ratnog zločina ubistvom i teškim ranjavanjem razoružanih teritorijalaca.

Sve te presude Vrhovni sud Hrvatske je poništavao i postupak ponovno vraćao karlovačkom Županijskom sudu. Kada se većina raspoloživih sudaca u Karlovcu izredala na tom slučaju, preuzeo ga je sam Vrhovni sud. Tu je Hrastov osuđen na osam godina, a nakon žalbe kazna je smanjena na sedam. Ustavni sud je poništio i tu presudu zbog povrede ljudskih prava osuđenika, jer njegova presuda nije bila javno objavljena. Tako je na ponovnom suđenju Vrhovni sud osudio Hrastova na četiri godine. Vrijeme koje je osuđenik u više navrata proveo u pritvoru uračunato mu je u odsluženje kazne. Na dan kada je bio upućen na odsluženje kazne, 6. aprila ove godine, zatvorski boravak već je iznosio dvije godine, jedan mjesec i petnaest dana - više od polovice dosuđenog, pa je Hrastovljev advokat već tada najavio kako će zatražiti njegovo ranije puštanje na slobodu.

Tako je nakon odsluženih dodatnih devet mjeseci Hrastov uoči blagdana pušten na slobodu. Računica kaže da je od ukupno 1461 dana odslužio 1023 ili 70 posto dosuđene kazne i da je pušten 438 dana ranije. Shodno ukupnom odnosu društva prema ratnim zločinima, Hrastov je izveo počasni početni udarac na karlovačkoj utakmici malog nogometa između Futsal Dinama i Jesenja, ‘burno pozdravljen od gledatelja’, javljaju presretni lokalni mediji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više