Novosti

Politika

‘Nećemo natrag na ilegalan pobačaj'

Prosvjedom u pet do podne na Markovom trgu, Ženska mreža Hrvatske upozorila je javnost na drastično kršenje reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama i kliničkim centrima u devet hrvatskih gradova

Pod geslom ‘Nećemo natrag na ilegalan pobačaj’, danas su se na Markovom trgu okupili prosvjednici i prosvjednice uz prigodne transparente i vješalice, čime su poslali poruku: ‘Ne dozvolite da žene opet same vješalicama rade pobačaje’.

- Čim smo dobile prvi glas da su bolnice u Hrvatskoj pretvorile individualan priziv savjesti u kolektivni, članice Ženske mreže Hrvatske su uputile zahtjev Vladi i Ministarstvu zdravlja da ispitaju o kojim se točno zdravstvenim ustanovama radi, na koje načine prigovarači prigovaraju, postoje li nekakva vrsta ugovora o prigovoru savjesti te, ako postoje, na koji način se sklapaju. S druge strane, taj zahtjev se odnosio na činjenicu da ne postoji zakonsko uporište na kolektivni priziv savjesti te da se ženama mora osigurati dostupnost pobačaja - rekla je Rada Borić iz Ženske mreže Hrvatske.

Borić je istaknula i kako, budući da je na snazi Zakon o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, žene imaju pravo na legalan i siguran pobačaj u javnim ustanovama. I dok živimo u zemlji gdje žene, koje žive na granici sa Srbijom, odlaze u Novi Sad i Sombor, gdje je pobačaj jeftiniji, istovremeno se žene u kninskoj bolnici šalju u Šibenik, što dodatno diskriminira žene po ekonomskoj osnovi.

- Ministarstvo zdravlja krši nekoliko zakona, a jedan od njih je Zakon o pravu na pristup informacijama, prema kojem vi sve ustanove trebale imati listu ustanova koje omogućuju pobačaj. No, danas nema savjetovališta za njih, ne postoji zdravstveni i spolni odgoj, dok pritom ima mnogo prigovarača savjesti, čak i u ljekarnama u kojima ne izdaju kontracepciju. Problem je što je pravo na prigovor savjesti iznad prava žena da samostalno odlučuju o svome tijelu. Nismo protiv prava na prigovor savjesti, koje je vezano uz mirovnjaštvo, ali jesmo kada je riječ o onima koji se pozivaju na njega bez potpisivanja ikakvog ugovora, pritom im se ne nađe zamjena, a oni, ne obavljajući čitav posao, dobiju punu plaću – kazala je Borić u razgovoru za 'Novosti'.

Osim provedbe mjera koje su uputile nadležnim tijelima, Ženska mreža traži da se napravi i statistika o pobačajima u Hrvatskoj.

- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 800 pobačaja, 500 njih se vode kao zahvati zbog malformacije ploda, a ne na ženin zahtjev. Zbog takve brojke ironično bi bilo mišljenje da nešto ne valja u zraku i vodi. No, veća je vjerojatnost da se radi o pobačajima na ženin zahtjev koji su evidentirani kao obavezni zbog malformaciju ploda, te se tako novac za zahvat dodatno uzima od HZZO-a, iako je već uzet od žena – rekla je Borić.

Također, Ženska mreža traži i da se ujednače cijene pobačaja, koje su različite ovisno o gradu u kojem se zahvat obavlja. Aktivistkinje smatraju da bi pobačaj trebao biti besplatan.

- Ni u 21. stoljeću ženska prava nisu sigurna, pogotovo reproduktivna i seksualna. Bojimo se da će iduća vlada biti izrazito restriktivna po tom pitanju. Na primjer, ljetos prije odlaska u Evropski parlament, Ruža Tomašić je izjavila da će. kada dođe na vlas.t prva stvar biti zabrana pobačaja. I prošlogodišnja priča oko Inicijative ‘U ime obitelji’ krenula je s njihovim ispitivanjem javnosti o tome kako bi prošao referendum protiv ovog zahvata, a kad su vidjeli da ne bi imali uspjeha, krenuli su s uvođenjem definicije braka u Ustav. Mislimo da je ovo tek početak naše ženske borbe, budući da bolje stanje nije ni u regiji i svim postsocijalističkim zemljama, izuzev Češke. S retradicionalizacijom i sve većim utjecajem Crkve, koliko god mislili da je patrijarhat na izdisaju, on još uvijek debelo maše - zaključila je Rada Borić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više