Novosti

Politika

Negoslavci za budućnost

U slavonskoj općini Negoslavci, okruženoj gradićima i mjestima naklonjenima uglavnom konzervativnoj desnici poslovično, prolaze isključivo liberalne i lijeve političke opcije pa je na predsjedničkim izborima kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović zauzela drugo mjesto

7yfvs00kvqrw56fe4t2g37gl0pj

Političkoj desnici ponovno nema mjesta u Negoslavcima. Rezultat je to netom završenih parlamentarnih izbora na kojima HDZ u toj slavonskoj općini, u kojoj živi preko 95 posto stanovnika srpske nacionalnosti, nije osvojio niti jedan glas – kao ni prije četiri godine. S ništicom je prošao i Domovinski pokret Miroslava Škore, čiji su lik i djelo birači i na lanjskim predsjedničkim izborima vrednovali s nula posto glasova. I bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je u Negoslavcima dobila – nula glasova. U ovoj općini okruženoj gradićima i mjestima naklonjenima uglavnom konzervativnoj desnici poslovično prolaze isključivo liberalne i lijeve političke opcije pa je na predsjedničkim izborima kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović zauzela drugo mjesto.

- Ništa čudno s obzirom na to kakvu politiku zastupa krajnje desna opcija poput Škorine, koja je isključiva i antimanjinska. Ljudi su itekako informisani i kad netko šalje takve vrste poruka, ne može očekivati podršku u našoj sredini. Negoslavčani inače najvećim dijelom glasaju u 12. manjinskoj izbornoj jedinici, što je praksa otkako je ustanovljen takav izborni modalitet - kaže općinski načelnik Dušan Jeckov (SDSS).

Navodi i primjer kada su Negoslavčani na prošlim lokalnim izborima za župana Vukovarsko-srijemske županije podržali kandidata HDZ-a Božu Galića zbog, kako kaže, ‘njegovih korektnih, umjerenih stavova i poruka u smislu hrvatsko-srpskih odnosa u istočnoj Slavoniji’. Jeckova podsjećamo da je čak 75 posto Negoslavčana svojedobno glasalo i protiv referenduma o ustavnoj definiciji braka koji je pokrenula udruga Željke Markić.

- Mogli bismo reći, ako to pitate, da kod nas žive malo liberalniji ljudi. Ima tu i novih generacija, neopterećenih nesretnim ratom od kojeg je prošlo gotovo trideset godina. Neprihvatljive su nam politike koje nas vraćaju u prošlost i rovove. Želimo živjeti u građanskoj, uređenoj državi gdje se poštuju manjinska prava i poboljšavaju hrvatsko-srpski odnosi, da se okrenemo budućnosti - poručio je za kraj Dušan Jeckov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više