Novosti

Politika

Nek' ih Bujica nosi

Domovinski pokret odjednom je sablažnjen emisijom Bujica koja dugi niz godina služi prvenstveno kao medijska ekspozitura upravo te stranke i govora mržnje njegovih čelnika

Large bujanec

Mario Radić, Velimir Bujanec i Ivan Penava (foto Facebook/Bujica)

''Prema mojim informacijama te ljude je organizirao Velimir Bujanec i ponavljam, to je neprihvatljivo i ja ne mogu stati iza takvog ponašanja'', kazao je u srijedu Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta (DP). Radićev salto mortale dogodio se samo dva dana nakon njegovog gostovanja u Bujici istog tog Bujanca gdje je pak čvrsto stao uz Stjepu Bartulicu likujući kako je njegov stranački kolega dosjetkom s Ferrarijem dobro odgovorio portalu koji je ''pokrenuo napade na Stjepu''. A taj crveni Ferrari, kako je naknadno utvrđeno, vozio je osuđeni kriminalac, s kojim se Bartulica dovezao u stranački stožer na doček rezultata povodom izbora za Europski parlament na kojima je osvojio petogodišnji mandat unatoč tome što su neposredno pred izbore otkrivene nečasne političke radnje u kojima je sudjelovao, o čemu su pisale i Novosti, kao i kupnja kuće na otoku Prviću, što je otkrio portal Index.hr. Umjesto da odgovori od čega živi njegova obitelj, s obzirom da im mjesečni prihodi gotovo u cijelosti otpadaju na kredit za kupljenu kuću, Bartulica se uz obilatu podršku emisije Bujica pokušavao prikazati kao žrtva medijskih napada.

Čini se da Bartulici više ne vjeruje ni predsjednik DP-a Ivan Penava, možda požalivši što mu je prepustio vrlo unosno plaćen mandat u EU parlamentu. Penava je osudio Bartuličino ponašanje, odbacujući povezanost svoje stranke s kriminalnim ''Ferrari'' patogenima. Nakon svega, iza Penavinih riječi ostao je dojam kako je afera sa skupocjenim automobilom i njegovim vozačem, koju je na licu mjesta nadgledao upravo Bujanec, pokušaj sabotaže te stranke, što je vrlo zanimljivo budući da baš Bujančeva emisija dugi niz godina služi prvenstveno kao medijska ekspozitura Domovinskog pokreta i njegovih ljudi.

Upravo su viđeniji DP-ovci poput spomenutih Bartulice, Radića, Penave, ali i Stipe MlinarićaĆipe, Slobodana Prosperova Novaka i ostalih barem dosad bili redoviti gosti Bujice u kojoj šire svoju krajnje desnu propagandu i isključivost, posebno prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i onima koji se, prema njima, blago rečeno ne uklapaju u propisani domoljubni kolorit i diskurs. Pretresemo li zanimljivije trenutke s dna tog televizijskog ''novinarstva'', treba se vratiti u 2020. godinu u kojoj su Radić i Penava, zajedno gostujući u emisiji, odredili ideološku agendu koja je ostala do danas barem načelno modus operandi DP -a. Riječ je o zastupanju teze o postojanju i provođenju velikosrpske politike u Hrvatskoj superiorno prikazujući sebe kao zaštitnike hrvatskih interesa koji će se tome suprostaviti.

''To je jasno kao dan'', prisnažio je Penava spomenutu tezu o provođenju velikosrpske politike, pohvalivši voditelja, kojeg i danas oslovljava u emisiji po imenu, vrlo prisno, dometnuvši još da se takve teze mogu čuti još samo u njegovoj emisiji, za razliku od javnog HRT-a.Kao poligon na širenje radikalno desne propagande Bujica je nedavno poslužila i ideološkoj prvakinji DP-a, sveučilišnoj profesorici Branki Lozo, autorici programa te stranke. Do jučer slabo poznata široj javnosti, Lozo se u Bujici obrušila na fotografiju na kojoj su snimljeni saborski zastupnik Milorad Pupovac i posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar.

Na pitanje voditelja kako to da njih dvojica uopće imaju slobodu u Hrvatskoj, Lozo je, nimalo u duhu akademizma, odgovorila da je teško vjerovati da je takvo nešto moguće, ''da se razmišljanja s četničkih polazišta toleriraju u zemlji, da je zemlja po svom unutarnjem uređenju počela sličiti na Jugoslaviju, samo se zove Hrvatska'', što je, kako je dalje navela, bio poticaj DP-u da se uopće osnuje. Zaprijetila je i da će financiranje Novosti prekinuti ili da ova vlast neće opstati.

Opjevanoj hajci protiv Novosti u istoj se emisiji u martu ove godine pridružio i depeist Josip Dabro, novi ministar poljoprivrede. I Radić je baš u Bujici priprijetio da neće dopustiti dosadašnju praksu zastupnika SDSS- a i platforme Možemo da bacanjem vijenaca u Dunav odaju počast ubijenima, kao i da na Dan pobjede u Kninu treba pjevati Thompson te da će se blajburška komemoracija iduće godine održati i Austriji. Radić, za kojeg je nedavno novinar Drago Hedl s portala Telegram otkrio da je 1990-ih bio optužen da je krao po srpskim kućama, još je 2021. godine na Saboru DP-a, koji je prenosila Bujica, ustvrdio da hrvatska država financira protuhrvatske filmove i serije koji iskrivljuju našu povijest.

Domoljublje DP-a, osim huškačkog rječnika, obilježeno je i prijetnjama prema svima različitih ideoloških pogleda. Slobodan Prosperov Novak je gostujući u nedavnoj Bujici samouvjereno poručio Nebojši Slijepčeviću, dobitniku Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu za film  ''Čovjek koji nije mogao šutjeti'', da će Domovinski pokret uskoro ući u mnoge pore vlasti, uključujući i kulturu te naročito HAVC, pa ćemo vidjeti hoće li Slijepčević ubuduće dobivati sredstva za svoje filmove. U duhu navedene Novakove subverzije treba navesti i njegovu poruku zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću ''da će Domovinski pokret vratiti ulice hrvatskih domoljuba, koje je ukinuo u Zagrebu zbog mržnje prema NDH''.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više