>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Ana Brakus

Neka prati koga smeta

Thompsonovo sudjelovanje na dočeku reprezentativaca kritizirali su regionalni, ali i svjetski mediji i novinske agencije. Njemački, austrijski, američki, francuski i mediji brojnih drugih zemalja pisali su ovih dana o ‘fašističkom rokeru’, ‘hrvatskom autogolu’ i ‘naci-simpatizeru’ kojeg su na pozornici i u autobusu zatražili proslavljeni nogometaši

O Hrvatskoj se u 12 sati nakon pobjede nad ruskom reprezentacijom na svjetskim portalima pisalo više nego u posljednje tri godine zajedno. Rekao je to za portal Index Tomislav Grubišić, vlasnik Mediatoolkita, zagrebačke marketinške tvrtke i istoimenog softvera koji prati internetsku popularnost određenog pojma, u ovom slučaju Hrvatske. ‘Interes će samo rasti, očekujem da bi se trebao najmanje udvostručiti ako uđemo u finale’, najavio je tada Grubišić. Dramatičan porast prisutnosti i mahom pozitivni, navijački prikaz Hrvatske u svjetskim medijima zbog igranja do samog kraja Svjetskog nogometnog prvenstva, bio je razlog zbog kojeg su ti mediji nastavili pratiti hrvatski tim i nakon povratka iz Rusije, kada su se morali osvrnuti i na ukrcavanje proustaškog pjevača Marka Perkovića Thompsona u autobus s reprezentativcima koji se satima provlačio do pozornice na glavnom zagrebačkom trgu, gdje se Thompson dohvatio i mikrofona pred okupljenim mnoštvom.

Svjetsko prvenstvo je bilo najbolji pr za Hrvatsku, a onda su igrači odlučili slaviti s Thompsonom, čime su sve uništili. Bilo mi je važno to napisati jer pokazuje koliko je normalno da taj fašistički umjetnik nastupa u Hrvatskoj – govori Die Weltov Krsto Lazarović

Njegov nastup na dočeku tražili su sam izbornik Zlatko Dalić i njegovi igrači, koji su na svojim društvenim mrežama, gdje ih prate milijuni ljudi, dijelili poruke podrške Thompsonu. Razlozi velikog interesa stranih medija za Thompsonov nastup su očigledni. Riječ je, naime, o najpoznatijem estradnom eksponentu proustaškog revizionizma koji, što direktnim pokličima, što indirektnim referencama u priprostim stihovima u delirij baca na tisuće ljudi u Hrvatskoj. Prepoznat kao pjevač s porukama sklonim kvislinškom režimu što je u Drugom svjetskom ratu donosio rasne zakone i masovno eliminirao Srbe, Židove, Rome i političke neistomišljenike u logorima smrti, Thompson je u brojnim europskim zemljama dobio i zabranu nastupa, između ostalog u Sloveniji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj. Thompson je snimljen i javno prokazan još prije 15 godina kao osoba koja slavi poglavnika Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima u koncentracijskim logorima, pjevajući pred publikom koljačku pjesmu ‘Jasenovac i Gradiška Stara’. Tu pjesmu, čini se, više ne izvodi, pa je najpoznatiji proustaški moment u njegovom opusu poklič ‘Za dom spremni’ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’. Ta dva najčešće spominjana primjera, naravno, samo su vrh sante leda.

Posljednji Thompsonov album ‘Ora et labora’ tako je, što su brojni fanovi i prepoznali, znakovito izdan 10. travnja, na dan uspostave zločinačke NDH, a portal Index je prije nekoliko dana citirao i sporne dijelove nekih drugih pjesama iz njegovog opusa. U pjesmi ‘Ljutu travu na ljutu ranu’ doslovno se koristi tom poznatom izrekom poglavnika Ante Pavelića. U pjesmi ‘Reci brate moj’ koju izvodi u duetu s Miroslavom Škorom slavi sve one što su ‘za dom’ pali i poručuje ‘opet će se gusta magla spustiti’, aludirajući na ustašku pjesmu ‘Spustila se gusta magla’. Da njegovi obožavatelji dobro razumiju o čemu se tu radi pokazuje primjer o kojemu je izvijestio Jutarnji list 2010. godine kada je u prigradskom naselju pored Vinkovaca otkriven veći broj grafita ispisan preko noći. Zidovi pored seoskog nogometnog igrališta osvanuli su ispisani uhatim slovima ‘U’, kukastim križevima, porukama ‘Srbe na vrbe’ i ‘Opet će se gusta magla spustiti’.

Pjesma ‘Lijepa li si’, koju Zlatko Dalić proglašava himnom reprezentacije, u sebi sadrži stih posvećen tzv. Herceg-Bosni, a u spotu koji je snimljen uz tu pjesmu u trenutku njenog spominjanja prikazuje se nadgrobna ploča njenog prvog predsjednika Mate Bobana. Haški sud prošle je godine zbog zločina počinjenih u ime Herceg-Bosne pravomoćno osudio šestoricu njenih vodećih političkih i vojnih dužnosnika, među kojima i nekadašnjeg generala Slobodana Praljka koji je u sudnici počinio samoubojstvo. Thompsonova pjesma ‘Geni kameni’ sadrži proustaške stihove ‘Loša bila četr’es’ peta, rasula nas preko svijeta’, ali i rasističko ‘Plave krvi, bijela lica, rađaju se nova dica’.

I domaćim i stranim medijima trebalo je neko vrijeme da se priča zakotrlja, da oni koji i inače idu glavom kroz zid prvi odrade posao – kaže reporter n1 televizije Hrvoje Krešić

Pjesme ‘Lijepa li si’ i ‘Geni kameni’, posljednju doduše bez pripremljene glazbene podloge, otpjevao je Thompson na oduševljenje reprezentativaca na pozornici prilikom velikog dočeka u Zagrebu. Službeni organizatori dočeka, koji su pokušavali izbjeći Thompsonov nastup, najvjerojatnije u tom trenutku više nisu mogli zadržati dah od straha da neće izgovoriti i ustašku krilaticu ‘Za dom spremni’ pa pred cijelim svijetom otkriti kako u Hrvatskoj izgleda ‘toleriranje neustavne prakse’, kako se lani o tom pokliču očitovalo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima premijera Andreja Plenkovića. Pozivanje na sudjelovanje na državnim proslavama, prešutno a često i otvoreno podržavanje njegovog rada, ali i višedesetljetno ‘toleriranje neustavne prakse’ kroz nekažnjeno korištenje ustaške krilatice u javnosti, vratilo se kao bumerang koji su otpustile same političke elite.

Ono što im doma donosi glasove, vani se širi kao zastrašujuće glasine. Kritički su se na sudjelovanje Thompsona na dočeku reprezentativaca osvrnuli brojni regionalni, ali i svjetski mediji i novinske agencije. Njemački, austrijski, američki, francuski, poneki engleski i mediji brojnih drugih zemalja pisali su ovih dana o ‘fašističkom rokeru’, ‘hrvatskom autogolu’ i ‘naci-simpatizeru’ kojeg su na pozornici i u autobusu zatražili proslavljeni nogometaši.

Valerie Hopkins, dopisnica Financial Timesa za jugoistočnu Europu, tako je u tekstu naslovljenom ‘Hrvatska zabila autogol nakon uspjeha na Svjetskom prvenstvu’ detaljno secirala štetu koju je počinilo Thompsonovo gostovanje. U tekstu citira i reakciju Efraima Zuroffa iz Centra Simon Wiesenthal koji je izdao priopćenje kojim osuđuje Thompsonov nastup tvrdeći da Marko Perković ‘nigdje ne bi smio biti počasni gost, ponajmanje na jednom od najvećih skupova u hrvatskoj povijesti na kojem se slavi grandiozni sportski uspjeh’. Zuroffa su u tekstovima u kojima se zgražaju nad toleriranjem Thompsona citirali i utjecajni američki listovi Washington post i New York Times. Brojni austrijski mediji također su osudili gostovanje Thompsona pa je tako Die Standard člankom naslovljenim ‘Ultranacionalistički pjevač na slavlju Hrvata’ svojim čitateljima pojasnio što se točno dogodilo.

Njemački, inače poprilično konzervativni list Die Welt, objavio je čak tri teksta s tom tematikom: ‘Ekstremno desni glazbenik se vozio s hrvatskim nogometnim junacima kroz Zagreb’, navode u tekstu u kojem tvrde da Thompson veliča fašizam i napominju da su ga zvali sami nogometni junaci. Tu je i tekst pod naslovom ‘Što me smeta kod hrvatskog uspjeha’. Sportski urednik Die Welta Simon Pausch je zbog kritički intoniranih tekstova zaprimio dopis Josipa Stjepandića, predsjednika filofašističke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u domovini i dijaspori (HAZUDD) u kojem ovaj staje u žestoku obranu Thompsona pišući da je ‘pjevač Perković omražen kod onih koji ne mogu podnijeti da je agresorska Srbija izgubila rat. U tu skupinu očigledno spadaju Vaši autori’. U odgovoru Stjepandiću, kako prenosi portal Fenix-Magazin, urednik Pausch podržao je svoje novinare kazavši da smatraju kako njihovi ‘čitatelji trebaju biti informirani o tome što se događa s reprezentacijom koja je u finalu i izvan nogometnog travnjaka’.

Krsto Lazarević, autor trećeg Die Weltovog članka naslovljenog ‘Kako se hrvatski nogometaši igraju s fašizmom’, također osuđuje Thomsponov nastup.

- Ovo Svjetsko prvenstvo je bilo najbolji PR koji je Hrvatska mogla dobiti, a onda su igrači odlučili slaviti s Thompsonom, čime su jednostavno sve to uništili. Bilo mi je važno to napisati jer to pokazuje koliko je normalno da taj fašistički umjetnik nastupa u Hrvatskoj kada čak i reprezentacija slavi s njim – rekao nam je Krsto Lazarević kada smo ga pisali zašto je odlučio napisati takav tekst.

Baš kao i mnogi drugi domaći i strani autori koji su se usudili dirnuti u još jedan nacionalistički mit u nastajanju, Lazarević je primio brojne poruke i mailove ispunjene govorom mržnje.

- Čini mi se da je riječ o organiziranim fanovima. Najviše govora mržnje dobijem nakon tekstova o Thompsonu, iako pišem o brojnim drugim temama koje također izazivaju snažne reakcije – pojašnjava Lazarević i dodaje da se najveći broj poruka referira na njegovo ime i prezime.

Pokušavaju ga, jasno, prikazati kao arhetipskog Srbina u osvetničkom pohodu. U skladu je to i s izrađivanjem liste suradnika stranih medija iz Hrvatske koja proteklih dana kruži društvenim mrežama i mailing listama radikalnih desničara. Sparivanje imena medija i imena novinara začinjeno je pozivom da se lista ‘dijeli svima’ i da se ‘razotkriju do kraja’ jer ‘blate Hrvatsku’.

Na listi je svoje ime pronašao i Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i odnedavni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Na popisu se tvrdi da pod pseudonimom radi za Radio televiziju Srbije.

- Flagrantan je to primjer laži i jedna klasična tjeralica. Lista za odstrel. Nakon slavlja i euforije traže se oni koji ‘ne vole Hrvatsku’, koji je, navodno, izdaju. Budući da sam i sam na listi, mogu samo pitati pod kojim to pseudonimom radim? – kaže Zovko.

Brojne neugodnosti doživjeli su i novinari iz zagrebačkog studija N1 televizije. Reporter Hrvoje Krešić jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji se tijekom uživo prenošenog dočeka osvrnuo na sramotno uključivanje Thompsona u program.

- Tihi konsenzus je bio da se ne treba kvariti dobro raspoloženje i da je to kap u moru. To je bolja interpretacija, ona gora je da se mislilo da se tu nema što prigovoriti. I domaćim i stranim medijima trebalo je neko vrijeme da se priča zakotrlja, da oni koji i inače idu glavom kroz zid prvi odrade posao – kaže za Novosti Krešić.

Reporter N1 televizije napominje da takvo upozoravanje proizvodi neugodnu emociju i kod gledatelja koji Thompsona vole, ali i kod onih koji ga ne vole.

- Treba biti svjestan da je to također činjenica koja se u tom trenutku treba reći. Ništa više i ništa manje od toga. Ne želim ulaziti u suđenje ili propisivanje jer mogu razumjeti da netko ne želi kvariti veselje. Naprosto je lakše ići linijom manjeg otpora i reći, sve je super, nema problema – govori Krešić.

Njegov kolega, reporter N1 televizije Antonio Zavada, prvi je izbornika Zlatka Dalića direktno upitao zbog čega je na dočeku sudjelovao Thompson i dobio oštar odgovor. Izbornik je ustvrdio da je riječ o svojevrsnoj himni reprezentacije, a samo pitanje ocijenio kao provokaciju. Obojica reportera N1 televizije, kaže nam Krešić, nadobivala su se različitih poruka.

Naknadno je medijima Dalić dodatno pojasnio svoj stav o Thompsonu i pjesmi ‘Lijepa li si’. ‘Što je u njoj loše, gdje vidite poruke mržnje, zašto moramo trpjeti ta prozivanja? Pjesma o ljubavi prema domovini iritira pet posto ljudi u ovoj državi, dok bi ostalih 95 posto uz nju slavilo pobjede. E, pa slavit ćemo kako mi to želimo. Neka pati koga smeta’, zaključio je Dalić kojemu je Thompson potom pjevao i na dočeku u Livnu.

Krešimir Macan, donedavni premijerov savjetnik za medije, zbog napada radikalnih desničara i ultrakonzervativnih udruga ostao je bez tog posla. Napomenimo da je službenim priopćenjem javnost obavještena kako je sam Macan dao ostavku. No pažljivom promatraču jasno je da je premijerovom savjetniku, i inače sklonom vulgarnim obračunima s novinarima i upitnim objavama na društvenim mrežama, presudio jedan komentar na Twitteru. Macan je tweet Tončija Percana u kojemu piše da su nogometaši i izbornik ‘na glavnom zagrebačkom trgu pokušavali izvesti meki ustaški državni udar’, komentirao riječima ‘koji nije uspio’. Kasnije je svoje riječi opisivao kao ironične, a doček kao veličanstven. No pomoći nije bilo.

Kritiku ultranacionalističkog pjevača kojom bi narušili neko fiktivno ‘zajedništvo’ i osvrnuli se na još jednu svjetsku medijsku sramotu, među političarima žele izgovoriti tek rijetki. Većina pjeva neku drugu pjesmu, nekog drugog benda. ‘To je stvaran svet oko mene, samo čekam da prođe, samo čekam da prođe’, rekao bi EKV.

1/1