Novosti

Društvo

Neka živi Lupiga

‘Ne tražimo ništa besplatno i ništa što nam ne pripada. Želimo dati svoj obol profesiji koju volimo i koju znamo raditi’, rekao je novinar Ladislav Tomičić na predstavljanju kampanje kojom se prikupljaju sredstva za rad portala Lupiga.com

6vphvp5bpytzshd2hyc4ncgm1cx

Dio redakcije Lupige u kojoj su gazde samo novinari i njihovi čitatelji

U utorak, uoči predstavljanja kampanje za prikupljanje sredstava koja će omogućiti nastavak rada neprofitnog portala Lupiga.com, cigarete u hodniku Hrvatskog novinarskog društva su se motale brže nego inače. Osim okupljenih novinarki i novinara, vidno uzbuđen bio je i Ivor Fuka, glavni urednik Lupige, koji je uoči početka konferencije za medije ispod glasa ponavljao riječi koje će začas izgovoriti pred okupljenim kolegama iz drugih medija.

- Već smo nešto skupili - iznenađeno je uskliknuo Ladislav Tomičić, jedan od suosnivača portala koji nakon 16 godina postojanja traži pomoć svojih čitatelja kako bi dočekao punoljetnost, i tako okupljenima izmamio osmijeh na lice.

Točno četiri minute prije podneva, jer je, kako kažu, pet do 12 odavno prošlo za hrvatske medije, a pogotovo one neprofitne, otpočelo je predstavljanje kampanje. Sanja Despot, članica Izvršnog odbora HND-a, podsjetila je da su pogonsko gorivo Lupige više od desetljeća bili novinarski entuzijazam i želja za dobrim novinarstvom. Kako je kazala, s početkom javnog financiranja neprofitnih medija 2013. godine Lupiga je ostvarivala najveće ocjene i potpore za svoj rad.

- Prošle godine je tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović ukinuo potpore za neprofitne medije, a nova ministrica Nina Obuljen Koržinek utabala je taj put pa potpora više nema. Stalno slušamo najave o novoj medijskoj strategiji, za koju se uopće ne zna kada bi se trebala pojaviti, kao što se ne zna ni hoće li neprofitni mediji u toj strategiji naći svoje mjesto. U međuvremenu mediji od nečega trebaju preživjeti, a ovo je jedan od načina za to - rekla je Sanja Despot.

Fuka je pojasnio da je ignoriranje Ministarstva kulture i odbijanje raspisivanja natječaja za koji su već osigurana sredstva iz europskih fondova jedan od razloga zašto se novinari okupljeni oko Lupige sada prvi put za pomoć obraćaju svojim čitateljima. U mjesec dana kampanje, od 19. prosinca do 19. siječnja, cilj im je prikupiti 19.999 dolara.

- To su sredstva kojima se omogućuje nastanak jednog dobrog teksta svakog dana. Temama koje smo do sada birali možemo se baviti jedino ako smo slobodni i samo ako smo jedini gazde mi i naši čitatelji - poručio je Fuka i prepustio riječ dugogodišnjoj Lupiginoj nagrađivanoj novinarki Ani Benačić.

- Lupiga je tri godine preživljavala na jedan od najpoštenijih i najdostojanstvenijih načina, kroz javno financiranje - rekla je Ana Benačić, osvrnuvši se na to da se ‘antiuhljebaška histerija koja nagriza i ostatke socijalne države’ svim silama trudi takav oblik financiranja proglasiti gotovo zločinačkim.

- Mi smo medij zajednice u državi koja podupire samo medije Hrvatske demokratske zajednice - dodala je ona.

Podsjetila je da su ove godine čak dvije Lupigine suradnice osvojile nagradu Hrvatskog novinarskog društva: Melisa Skender dobitnica je nagrade za internetsko novinarstvo, a nedavno preminula istraživačka novinarka i njihova bliska prijateljica Jasna Babić nagrade za životno djelo Otokar Keršovani.

Nataša Škaričić, također nagrađivana novinarka, kazala je da s Lupigom surađuje tri godine te da su sadržaji koje taj medij proizvodi izrazito važni.

- Ovaj medij nije profitabilan, ali njegov sadržaj zanima čitatelje - rekla je ona.

Završnu riječ neplanirano je preuzeo Ladislav Tomičić, koji je rekao da je Lupigin cilj građenje medijske scene zajedno s drugim kolegama iz neprofitnih medija.

- Ne želimo se prepustiti novinarstvu koje u fokusu ima samo zaradu. Želimo raditi svoj posao i želimo ga raditi slobodno. Ne tražimo ništa besplatno i ništa što nam ne pripada. Želimo dati svoj obol profesiji koju volimo i koju znamo raditi. I to je naša misija - u dahu je izgovorio Tomičić.

Podršku Lupigi dao je i Goran Borković, urednik portala Forum.tm koji je prošle godine također pokrenuo i uspješno odradio crowdfunding kampanju. Kako je objasnio u razgovoru za Novosti, Forum je kampanju proveo u sasvim drugačijim okolnostima.

- Rekao bih da je riječ o lakšim okolnostima, jer nam je gotovo cijelu kampanju napravio Zlatko Hasanbegović. S obzirom na to da je akciju osmislio upravo on, gurajući zajedno sa svojim pajdašem Tomislavom Karamarkom ‘novu paradigmu’, kako onu političku tako i kulturnu, u koju su se neprofitni mediji mogli uklopiti jedino tako da budu dva metra ispod zemlje, nama je, košarkaškim rječnikom rečeno, ostalo samo da zakucamo. Okolnosti su sada drugačije, mada je ishod isti. Nina Obuljen se ponaša poput Hasanbegovića 2.0, što znači da je pristojnija, javnosti prihvatljivija, ali rezultati rada jednaki su kao kod njenog prethodnika - rekao je Borković.

Za kampanju prikupljanja sredstava nazvanu ‘Ima nas’ Lupiga je snimila i promotivni spot. Za tu joj je priliku glazbu ustupio Darko Rundek, a naraciju je odradio reper Edo Maajka. Podršku su im izrazili nebrojeni pripadnici i pripadnice kulturne, medijske i intelektualne scene. U trenutku pisanja ovog teksta, prikupljeno je oko 50 posto traženog iznosa, odnosno preko 9000 dolara. Donacije se mogu uplaćivati putem Indiegoga, online platforme za prikupljanje sredstva za različite inicijative, ali i izravnim donacijama na žiro-račun. Sve potrebne informacije dostupne su na stranicama portala.

16 godina borbe za istinu

Portal Lupiga za koji su, između više od 200 suradnika i suradnica, pisali i Igor Mandić, Barbara Matejčić, Andrej Nikolaidis, Teofil Pančić i Slobodanka Đuderija, u 16 godina rada bavio se temama koje svoj put nisu našle do mainstream medija. Istražili su koliko novca godišnje iz proračuna dobije Katolička crkva, ekstenzivno su obrađivali posljedice privatizacije, a među rijetkima su pisali o Ivici Todoriću i njegovom koncernu u periodu kada je većina medija to odbijala. Prvi su razotkrili da je Jakov Sedlar u filmu ‘Jasenovac – istina’ koristio falsifikate. Godinama marljivo prate zagrebačke, ali i druge bitke za javni prostor, javno financirano zdravstvo i obrazovanje, podržavaju i otvaraju prostor za mlade umjetnike, glazbenike, autore.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više