Novosti

Politika

Nekažnjeno huškanje

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je prijavu protiv Ivana Penave zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju

Large intrigator  borki

Ivan Penava i Ivana Mujkić (nemaju maske) (foto Ivana Petrić/PIXSELL)

Vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi politika je odgovor na sve. Kad ga upozore da nije dopušteno stavljati snimku maloljetnika na gradske internetske stranice s ciljem da ih diskreditira i iskoristi za vlastite interese, optužit će SDSS za politikanstvo. Kad ga pitaju zna li da mu je otac prije dvije godine kupio oranicu preko koje će ići vukovarska obilaznica, kazat će da se radi o medijskom linču protiv njega pred lokalne izbore.

Od mota kojim je pobijedio na izborima 2014. godine – "Nastojat ću da Vukovar bude grad za sve građane i da ga Vukovarci ne moraju nikada više napuštati" – nije puno ostalo. Niti je Vukovar grad za sve, niti je iseljavanje smanjeno. Odnosi su na najnižim razinama još od rata. Što je najgore, prvi Vukovarac za to ne snosi nikakvu odgovornost.

Primjerice, na spomenutoj snimci bila su djeca srpske nacionalnosti na lokalnoj kup utakmici između NK Sloge Vuteks i HNK Vukovara '91, odigranoj u listopadu 2018. godine. Prije početka intonirana je hrvatska himna. Maloljetni učenici ostali su sjediti, a kamera je precizno snimila nekoliko njihovih lica. Više mjeseci snimka je držana u ladici da bi je onda Penava izvadio, emitirao na tiskovnoj konferenciji i postavio na gradske stranice. I ne samo to, nego je na presici locirao učenike kao polaznike Tehničke škole "Nikola Tesla" na srpskom jeziku pa onda poentirao rečenicom: "Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu?" Dva dana nakon toga učenik trećeg razreda te škole pretučen je na autobusnoj stanici. Cijeli slučaj protumačen je kao navijački obračun, premda su roditelji pretučenog mladića tvrdili da njihov sin nije navijač niti ga nogomet zanima.

Vukovarska policija i Državno odvjetništvo najavljivali su utvrđivanje okolnosti oko objave snimke. Istragu je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je kazao i da djecu ne treba dovoditi u politički kontekst. Reagirala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvavši Penavu da – ako mu je stalo do zaštite prava i dobrobiti djece – sporni video i naziv škole izbriše sa stranica Grada Vukovara. To je na kraju ipak učinio, dok je Pavao Josić, prvi čovjek vukovarskog Živog zida, podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Penave.

Od svega toga na kraju nije bilo ništa. Kako nam je potvrđeno ovog tjedna, Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru još je 5. srpnja 2019. odbacilo prijave protiv Penave i njegove zamjenice Ivane Mujkić zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju, pod obrazloženjem da je nakon izvida utvrđeno da "prezentacija i izjava ne sadrže poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine niti je došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela iz čl. 178. st. 1., 2. i 3. Kaznenog zakona".

Ne treba sumnjati da će slično proći i ovaj slučaj s potencijalnim sukobom interesa i korištenjem povlaštenih informacija oko buduće trase vukovarske zaobilaznice. Penavin otac, Ante Penava, kupio je oranice po iznimno povoljnoj cijeni, tvrde mediji, tako da bi mogao prilično zaraditi ako cesta prođe preko njegove zemlje. Ivan Penava tvrdi da je trasa poznata od 2002. godine i da je od tada promijenila barem pet vlasnika. S druge strane, Penavin prethodnik, bivši gradonačelnik Željko Sabo, kaže da trasa ceste nije bila dogovorena do 2014., kada je on bio na dužnosti, a kuda će ići obilaznica i dalje ne znaju gradski vijećnici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više