Novosti

Kronika

Neki bez vode, ali vrijedno rade

Milorad Pupovac obišao mještane Bjelovarsko-bilogorske županije te vidio rezultate mjera koje su srpske organizacije tražile od Vlade u smislu poboljšanja položaja poljoprivrednika, ali i kolike su potrebe stanovnika pojedinih sredina

Posjeta saborskog zastupnika Milorada Pupovca i Milijane Nožinić iz SNV-a Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pokazala je rezultate mjera koje su srpske organizacije tražile od Vlade u smislu poboljšanja položaja poljoprivrednika, ali i kolike su potrebe stanovnika pojedinih sredina.

U pratnji predsjednika VSNM-a općine Đulovac Milana Radakovića, delegacija je obišla porodice u selu Markovac u kojem još nije riješeno pitanje vodoopskrbe.

- Selo ima 15 kuća, a porodice koje smo posjetili udaljene su 300 metara od postojećeg regionalnog vodovoda, tako da spajanje ne bi smjelo biti problem. Porodici Božice Marković potrebna je obnova kuće, dok porodica Nikole Maletića nema primanja i živi od uzgoja goveda. Kako nemaju ni vodovoda ni bunara, vodu uzimaju iz neke bare iz koje je pije i stoka. Voda je nužna i porodici Momić u kojoj supruga brine o troje djece dok suprug radi u Zagrebu - ističe Radaković. Zbog toga je nužno urgirati kod nadležnih, s čime se slaže i zamjenik župana Saša Lukić.

Više optimizma daje posjeta OPG-u Ranka Bojčića u selu Brestovac.

- Imamo preko sto jutara obradive zemlje i šumu. Uzgajamo žitarice: pšenicu, kukuruz, soju i uljanu repicu. Prije tri godine zasadio sam lijesku, ali treba čekati do prve berbe - kaže Ranko Bojčić, ističući da je njegov OPG dobio sredstva iz mjera ruralnog razvoja 6.3.1.

- Epidemija nas nije pogodila jer smo imali sreću da uzgajamo kulture koje kasnije dozrijevaju - kaže Ranko koji je imao i servis za poljoprivrednu mehanizaciju, ali ga je prepustio sinu.

Na OPG-u Rade Božića uzgajaju se muzna goveda. Imaju 30 grla, a za njihovu prehranu obrađuju zemlju, tako da imaju i strojeve. Osim toga, Rade je prosvjetni radnik u Pisanici. Posjeta županiji zaključena je sastankom sa članovima stranke u Srpskom kulturnom centru ‘Isidor Dobrović’ u Daruvaru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više