Novosti

Društvo

Neko mora i da radi

Dok menadžersku i političku elitu tresu afere, 11.000 radnika Konzuma bere svoju brigu: Sindikat želi da izvanredna uprava u skladu sa zakonom ostvari nagodbu vjerovnika. To je jedini uvjet kako bi gospodarski subjekti opstali i radnici ostali

A3p45287wjtm8s19tz1dds9r7g8

Savjetnici, gdje ste sad? – blagajna u Konzumu (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Ima li netko u državi pojma o tome što se zbiva s radnicima Agrokora? Otkako tu kompaniju vodi već nadaleko slavna izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom i njegovim konzultantima, naše dvorsko novinarstvo pretežno se bavi aferama na visokoj razini. No radnici Konzuma, njih gotovo 11 tisuća, normalno odrađuju svoje smjene, štoviše, lani im je isplaćena i božićnica, a nadaju se i uskrsnici. Robe i sirovina ima, zaslužena plaća im se na vrijeme isplaćuje. Tako barem tvrdi Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

- Na snazi je kolektivni ugovor koji je produžen, a uskoro počinje priprema za sezonu. Održavamo sastanke radničkih vijeća po regijama i očekujemo sastanak glavnog radničkog vijeća s upravom. Lani su također najniži radnički koeficijenti povećani za jedan koeficijent, što će reći da je za šest tisuća radnika, uglavnom prodavača i skladištara u Konzumovim trgovinama, povećana plaća kako bi ih se motiviralo za daljnji rad. Prošle sezone radnici su ostvarili pravo i na stimulaciju. Dakle, nema nikakvih smanjenja prava. Sada čekamo da se Vjerovničko vijeće Agrokora dogovori i sklopi nagodbu - kazala je Novostima Zlatica Štulić.

Ljetos smo pisali o zatvaranju 27 trgovina Konzuma u naseljima i mjestima, koje nisu ostvarivale određeni promet po broju ukupno zaposlenih. Na kraju balade zatvoreno je njih čak sedamdesetak. Ali, kaže sindikalistica, nijedna radnica ili radnik zbog toga nisu dobili otkaz.

- Radnici su preraspodijeljeni jer imaju ugovore da mogu raditi u drugim trgovinama, neki su otišli u zasluženu mirovinu, drugi pak svojevoljno napustili tvrtku i poput velikog broja drugih otišli u inozemstvo. Inače je u trgovini u posljednje vrijeme velika fluktuacija radnika. Svi trgovci imaju problem sa zapošljavanjem pa postoje kontinuirani sezonski natječaji, ali i oni za zapošljavanje u Konzumovim trgovinama u Zagrebu - kaže sindikalistica.

Premda je izvanredna uprava koncerna na udaru, prije svega zbog enormne rastrošnosti i netransparentnosti u vezi visine naknada za Agrokorove savjetnike, Sindikat trgovine, ali i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), u koje je učlanjeno najviše zaposlenika u Agrokoru, javno su podržali upravu na čelu s Ramljakom. Prema najnovijem Agrokorovom izvješću, izvanredna je uprava tog koncerna do kraja prošle godine potrošila ukupno 458,3 milijuna kuna za 8,5 mjeseci svog rada. Ukupno 141 savjetnik koštao je Agrokor čak 240 milijuna kuna, a malo više od milijun kuna zaradio je Ramljak.

- Ne bih se petljala u bilo kakve druge komentare, mi samo želimo da izvanredna uprava u skladu sa zakonom dovrši svoj posao koji će, nadamo se, završiti nagodbom vjerovnika. To je jedini uvjet kako bi gospodarski subjekti opstali na tržištu i kako bi radnici ostali raditi. Vjerovnici će se dakle dogovoriti što se tiče svojih potraživanja, a to kako će odlučiti i koju varijantu nagodbe će dogovoriti, isključivo je njihova stvar i ovlast - kaže Zlatica Štulić.

Što ako nagodba pod nekim okolnostima ipak ne uspije?

- Mislim da je svakome tko je uložio novac u Agrokor u interesu da se dogovori. Dogovor i nagodba su, ponavljam, preduvjeti opstanka i nastavka rada. Ljudi se žele osloboditi tereta iščekivanja. Treba se kvalitetno pripremiti za sezonu jer svi veliki trgovački sustavi priželjkuju dobru sezonu. A to se i očekuje u narednom periodu, u jednom pozitivnom društvenom okruženju za sve - optimistična je sindikalistica Štulić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više