>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Nela Pamuković Biznis: 'prigovarač'

Članica Ženske mreže Hrvatske: Već godinama mediji izvještavaju da 'prigovarači' savjesti u sivoj ekonomskoj zoni zarađuju na istom poslu

Kako komentirate to što su ginekolozi zagrebačke bolnice Sveti Duh uložili priziv savjesti i ne obavljaju pobačaje?

Prigovor savjesti mogu dati samo osobe, dok je ustanova dužna osigurati zdravstvenu uslugu. Već godinama mediji izvještavaju da isti 'prigovarači' savjesti u sivoj ekonomskoj zoni istovremeno zarađuju na istom poslu, obavljajući pobačaje. Država bi morala imati interes štititi osnovna ljudska prava svojih građanki. Od ranih 1990-ih zakonsko pravo žena na abortus se različito ograničava, abortus se čini sve manje dostupnim, čime se ugrožavaju osnovna prava i zdravlje žena. Godinama pratimo manipulacije pravom žena na siguran i legalan pobačaj, ali i podacima o pobačajima. Naplaćivanjem pobačaja, brojne bolnice čine pobačaj teško dostupnim. U nekim slučajevima bolnice su pobačaj naplatile a da se nisu potrudile ni izdati račun. Velik dio abortusa u javnim bolnicama evidentiraju pod drugim dijagnozama. Troškove podmiruje HZZO, a novac žena najvjerojatnije završava u džepovima ovih istih 'prigovarača'.

Koliko su time ugrožena ženska seksualna i reproduktivna prava?

Onemogućavanjem obavljanja abortusa u sve većem broju bolnica u Hrvatskoj približavamo se situaciji kada će ženama preostati samo dva izbora: putovati u inozemstvo kako bi obavile financijski dostupan, siguran i legalan pobačaj ili će biti primorane otići na ilegalan pobačaj s ozbiljnim prijetnjama po zdravlje i život. Ovime bi se unazadila osnovna prava žena za gotovo 40 godina i to bi predstavljalo propust Vlade da ispuni svoju osnovnu ulogu u promociji rodne ravnopravnosti i zaštiti ljudskih prava.

Tko stoji iza takvih ideja?

Za ovu situaciju odgovorno je Ministarstvo zdravlja koje nije poduzelo odgovarajuće mjere kako bi osiguralo provođenje zakona. No iza ideja stoje konzervativne snage u društvu, među kojima je najmoćnija Katolička crkva. Godinama Crkva vrši pritisak na bolnice, njihovim su materijalima puni ginekološki odjeli, koji umjesto činjenica važnih za zdravlje žena sadrže podatke o satnicama misa ili propagandu Crkve i satelitskih organizacija, koje šire dezinformacije o abortusu.

1/1