Novosti

Politika

Nema tu filozofije

Kao vodeći politički predstavnici dva naroda koji žive na tim prostorima, HDZ i SDSS su na lokalnim izborima u ličkoj Udbini i dalmatinskim Civljanama izašli sa zajedničkim kandidatima za nositelje izvršne vlasti, dok su za predstavničko tijelo išli svatko sa svojom listom

Ykih2ri69fgar9q9bk8mx5434rt

Milan Uzelac (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Daleko od političkih predrasuda, sukoba i pompoznih proklamacija, postoje potrebe običnih građana. Većini birača Hrvatske demokratske zajednice vjerojatno je potpuna nepoznanica da je njihova stranka u ličkoj Udbini i dalmatinskim Civljanama, na lokalnim izborima koalirala s nikim drugim nego – SDSS-om. Kao vodeći politički predstavnici dva naroda koji žive na tim prostorima, HDZ i SDSS su izašli sa zajedničkim kandidatima za nositelje izvršne vlasti, dok su za predstavničko tijelo išli svatko sa svojom listom.

- Nema tu velike filozofije. Na terenu su bitni ljudi. Svjestan je narod: u mjestu gdje nas ima po 50 posto, teško je eliminisati jedan ili drugi narod. Ovako smo otprilike jedni i drugi zastupljeni u vlasti i to je najbolji model. Par mjeseci nakon lokalnih izbora 2009. i političkih sukoba začinjenih nacionalnim razlikama, uvidjeli smo da ne vrijedi više ratovati, nego zasukati rukave i zajedno raditi jer problemi u ovim krajevima svima su isti. Naša je realnost da nas je malo. Ako ćemo se još svađati, ne možemo daleko dogurati. Može to biti nekima čudno, ali to je naša realnost, istina i potreba - govori predsjednik općinske organizacije SDSS-a i zamjenik načelnika Milan Uzelac.

U Udbini su procijenili da vodeće pozicije ovako raspodijele: načelnik Hrvat, zamjenik Srbin, dok je predsjednik općinskog vijeća Srbin, a njegov zamjenik Hrvat.

- Kao braća funkcionišemo. Sve stranke primamo zajedno. Zajedničkim snagama možemo napraviti dobru priču što je dokaz da kod nas, u Udbini za razliku od drugih ličkih općina, opstaje i djeluje nekoliko proizvodnih pogona - govori Milan Uzelac o životu u ovom povratničkom centru Like.

- Naravno, ima tema u kojima se ne slažemo. Pričamo mi o Jasenovcu i Blajburgu. Ali to nisu prepreke koje bi ugrozile naš život danas. Prošlost istoričarima, a sadašnjost ljudima - kaže Uzelac o ideji zajedništva koje je ovu, tijekom prve decenije 21. vijeka izrazito nacionalistički nastrojenu sredinu, pretvorilo u pozitivno mjesto življenja za jedne i druge.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više