>

novosti logo

Kronika Kronika

Nemanja ide po zlato

Parakaratistu iz Dalja Nemanji Kojčiću uručena su nova kolica financirana humanitarnom akcijom ZVO-a

Nakon humanitarne akcije koju je pokrenulo Zajedničko veće opština iz Vukovara, Nemanja Kojčić, parakaratista iz Dalja, dobio je nova invalidska kolica koja će mu olakšati svakodnevni život i bavljenje sportom. Povodom završetka akcije, predstavnici ZVO-a posetili su Nemanju i na njegov 34. rođendan uručili mu nova kolica.

- Ova kolica mi mnogo znače jer su deset puta lakša od onih koja sam imao i sad sam potpuno samostalan. Ono što je najvažnije, u sportu kojim se bavim olakšaće mi put ka rezultatima i uspesima. Dosad sam se s najboljima na svetu takmičio u kolicima teškim 15 kilograma, a oni u kolicima od svega četiri kilograma, koliko su teška ova nova, tako da smo sad ravnopravni. Na meni je da treniram i radim i siguran sam da će doći i rezultat. Moj san i cilj je da zlato svetskog prvaka u parakarateu donesem u Dalj - kaže Nemanja koji je od prošle godine ponovo član Karate kluba Bijelo Brdo gde je i trenirao do saobraćajne nesreće 2009. godine, od čijih je posledica ostao nepokretan.

- Ponovo treniram s trenerom Branislavom Bojanićem koji me naučio karate. Takmičim se u parakarateu, u kategoriji takmičara u invalidskim kolicima. Sad se pripremamo za veliki evropski turnir koji će biti održan u januaru iduće godine u Sloveniji. Cilj je ponovo plasman na državno prvenstvo, da vratim titulu državnog prvaka koju sam osvojio pre dve godine, obezbedim mesto u reprezentaciji i osvojim olimpijsko zlato u parakarateu - priča Nemanja.

Specijalna invalidska kolica su izrađena u Nemačkoj, a koštala su nešto više od 31.000 kuna koliko je i prikupljeno u humanitarnoj akciji ‘Kolica za Nemanju’, od jula do septembra ove godine.

- S obzirom da je reč o specijalnim kolicima, od završetka akcije do izrade i uručenja prošlo je gotovo dva meseca. Sredstva su prikupljena od strane fizičkih i pravnih lica, uglavnom s područja delovanja ZVO-a - ističe Jovan Vlaović, predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a, jedan od inicijatora i koordinatora akcije. Ovo je druga humanitarna akcija koju je ZVO proveo samostalno, a peta u kojoj je bio suorganizator, podsetio je predsednik ove institucije Srđan Jeremić, najavljujući da će ih biti i ubuduće.

- Nemanji Kojčiću od srca želimo da ostvari još veće sportske uspehe, iako su bili veliki i do sada, a nabavkom ovih kolica hteli smo i da mu olakšamo svakodnevni život. Ako smo kroz ovu akciju dali svoj mali doprinos svemu tome, onda možemo biti srećni i zadovoljni - zaključio je Jeremić.

1/1