Novosti

Kronika

Nepolitička čistka

"Zelena čistka", najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj: Uz učenike belomanastirskih srednjih i osnovne škole, u akciji je sudjelovala i komunalna tvrtka "Baranjska čistoća"

Large 11

"Oaza" i P.G.D.I. u "Zelenoj čistki" na Šećeranskom jezeru

Prošlog petka Grad Beli Manastir priključio se jednodnevnoj kampanji čišćenja zelenih i ostalih javnih površina i divljih odlagališta otpada nazvanoj "Zelena čistka", koja je najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Uz učenike triju belomanastirskih srednjih škola i osnovne škole, u akciji je sudjelovala i "Baranjska čistoća", koja se brine o "svebaranjskom" otpadu, ali i dvije od stotinjak belomanastirskih udruga: Mirovna grupa Oaza i Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.). Usprkos kišici koja je malo padala pa malo nije padala, učenici su čistili prostor oko svojih škola, a volonteri i zaposlenici udruga područje oko Šećeranskog jezera, koje je belomanastirsko izletište. Tom prilikom učenicima i "čistačima" na Šećeranskom jezeru pridružio se zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Goran Hes, a učenicima i gradonačelnik Tomislav Rob.

- I ove smo se godine priključili tom iznimno značajnom projektu, gdje se, osim rada na čišćenju prirode od raznih vrsta odbačenog otpada, utječe i na razvijanje svijesti među građanima i djecom da otpad treba razvrstavati i odlagati u posude za otpad ili na odlagalište otpada. Za sada postoji manja lokacija na kraju Ulice Petra Preradovića, u smjeru prema prečistaču otpadnih voda, na kojoj građani mogu odlagati zeleni otpad. Na gradskom deponiju veliki je problem s tom vrstom otpada, koji zauzima najveću površinu – rekao je novinarima Rob.

Dugogodišnji učesnici ovakvih akcija, međutim, smatraju da one imaju mali utjecaj na razvijanje ekološke svijesti kod građana. U čišćenju obično učestvuju osobe koje ni najmanji papirić ne bace u prirodu, a oni koji se ponašaju suprotno kasnije ni ne primjećuju da otpada trenutno nema pa vrlo brzo očišćene površine budu onakve kakve su bile i prije akcije.

Da i ne spominjemo divlje deponije, koje u prstenu okružuju Beli Manastir, a i ostala baranjska naselja, što je ekološki i kulturno neprihvatljivo, a pogotovo u Baranji koja ima ambicija da postane centar kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više