>

novosti logo

Nepoznati muškarac prijetio Radi Borić

Radu Borić, kandidatkinju Nove ljevice na predstojećim izborima za Europski parlament, kasno sinoć, u 23.05 sati, nazvao je nepoznati muškarac sa skrivenog broja i rekao joj da je ustaša te ‘da će vidjeti što to znači’.

- Primila sam poziv s privatnog broja. Javila sam se jer sam mislila da me zove prijateljica iz SAD-a, s obzirom da je njima tada bilo popodne, a dogovarale smo se da se čujemo. Međutim, bio je muški glas. Pitao me jesam li ja Rada. Odgovorila sam da jesam. Na to me pitao jesam li antifašistkinja. Odgovorila sam potvrdno. Pitao me zašto sam antifašistkinja. Kazala sam mu da je to europska vrijednost. Na to on meni: ‘Ovdje ustaša koji će ti pokazati…’ Nije mi bilo svejedno, ali sam se nekako snašla i rekla: ‘Nemoj misliti da ti ne mogu ući u trag’, pa spustila slušalicu i iskopčala mobitel – ispričala je Rada Borić za Novosti.

Prijetnje je prijavila policiji i Državnom izbornom povjerenstvu. Policija bi sada od teleoperatera trebala zatražiti ispise i ući u trag tko je zvao sa skrivenog broja i pokrenuti postupak za zločin iz mržnje.

- Jasno mi je da više nisam anonimna i svako malo doživljavam prijetnje. Prije desetak dana su mi automobila dobacili da sam partizanska kurva. Ako već moram biti kurva, draže mi je da sam partizanska, nego četnička. Ali drago mi je da imam i pozitivna iskustva. Nedavno sam sjedila u tramvaju kad je neki stariji muškarac iznad mene glasno kazao: ‘Vi ste ona koja je protiv vjeronauka u školi?’ Pomislila sam, pa neće me valjda udariti u 11 ujutro. Mirno sam mu kazala: ‘Da’. A on je na to rekao: ‘Tako i treba’. Zato ne bih od svega ovoga radila dramu. Ovo je neka vrsta upozorenja meni kao kandidatkinji. A možda me sve ovo ne bi toliko potreslo da prije nekoliko dana nisam - s ostalim kandidatima iz Nove ljevice, Možemo i ORaH-a – bila u Jasenovcu, gdje su napravili strašan pokolj. Nažalost, živimo u vremenima da se ustaše usuđuju zvati noću i prijetiti. Ustaše su zapravo kukavice. Zovu noću, a tako su nekad i odvodili noću - zaključuje Rada Borić

1/1