Novosti

Društvo

Nepretenciozni kvislinzi

Postavljanjem spomenika 51 muškoj osobi na ulazu u selo Šumetlicu, koji su, kako piše na spomeniku, "mučeni i pogubljeni" 15. juna 1945., Općina Cernik ih je viktimizirala i etnicizirala, prešućujući njihov fašistički predznak

Large intrigator  anja

Nigdje ne piše da su žrtve, zapravo, ustaše i oružnici – spomenik u Šumetlici (foto Anja Kožul)

"Mjesta sjećanja važna su u današnjem društvenom kontekstu gdje se izgubila povezanost između 'stvarne' žive memorije koja izravno komunicira sa sudionicima. Prošlost je vrijeme koje je imalo svoju sadašnjost, koje je bilo dio svakodnevnog života, dok je suvremeno doba sjećanje koje povezujemo sa povijesnim zbivanjima." Navedeni citat dio je odgovora koji smo dobili od načelnika Općine Cernik, HDZ-ovog Vitomira Žakića. Tražili smo konkretne podatke o spomeniku ustašama i oružnicima koji su, kako piše na spomeniku, "mučeni i pogubljeni" 15. juna 1945., a u čiju je slavu nedavno postavljen spomenik na ulazu u selo Šumetlicu u ovoj općini.

Iz dopisa koji nam je dostavljen jasno je samo da je upravo Općina Cernik inicirala i postavila spomenik 51 muškoj osobi. Kao što smo pisali u prošlom broju, na spomeniku ne postoji nikakav kontekst, objašnjenje i okolnosti pod kojima su navedeni pogubljeni, a nema ni podatka o graditeljima spomenika.

"Kako postoje živuće osobe, svjedoci određenih povijesnih zbivanja, pa tako i zbivanja na dan 15. lipnja 1945., na osnovu njihovih iskaza provjerenih iz više izvora i evidencija o imenima i prezimenima stradalih osoba, bez pretencioznosti i označavanja pripadnosti žrtava, bilo po vjerskoj, nacionalnoj ili političkoj opredijeljenosti, kao i počiniteljima, zaključili smo da je opravdano postaviti spomen obilježje žrtvama koje su bile, bez suđenja, pogubljene navedenog datuma", odgovor je načelnika općine. S razlogom nedorečen, jer riječ je o pripadnicima ustaških postrojbi. Postavljanjem spomenika suradnicima okupatora općina ih je viktimizirala i etnicizirala, prešućujući njihov fašistički predznak koji je u ovom slučaju od presudne važnosti. Osim toga, u odgovoru se navodi da postoje iskazi o ovom događaju "provjereni iz više izvora". U jednom takvom izvoru spominju se svjedoci koji tvrde da su likvidaciju počinili Srbi iz Šumetlice, čime se implicira osveta mještana ovog sela koje je teško stradalo u Drugom svjetskom ratu i koje je dalo jednog narodnog heroja, Milana Tomića Slobodana.

Kako je Novostima rekao istoričar Milan Radanović, bolje bi bilo da je ovoj grupi bilo suđeno jer su dokumenti sa suđenja ustašama dragocjeni izvori. Da je spomenutim zarobljenim ustašama suđeno, danas vjerojatno nikome ne bi palo na pamet da im postavlja spomenik. A pošto se vodstvo općine postavlja iznad bilo kakve nacionalne, političke i vjerske pripadnosti stradalih, vjerujemo da će na isti način obnoviti uništeni spomenik žrtvama fašističkog terora i borcima palim u NOB-u koji se nalazi u centru Šumetlice. Na mjestu tog spomenika nalazila se filijalna crkva Svete Petke. Ustaše su crkvu srušili u jesen 1941., a njezin se građevni materijal prodavao seljacima okolnih sela.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više