Novosti

Politika

Neprincipijelna koalicija

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, čiju funkciju odnedavno vrši posebna Vladina povjerenica, ipak se neće smjeti kandidirati za novi mandat na predstojećim lokalnim izborima. Tako je početkom ovog tjedna odlučio Ustavni sud

Wonfsiune3zk8fdq3pntqd66pgk

Andro Vlahušić (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, čiju funkciju odnedavno vrši posebna Vladina povjerenica, ipak se neće smjeti kandidirati za novi mandat na predstojećim lokalnim izborima. Tako je početkom ovog tjedna odlučio Ustavni sud, a nakon postupka provjere ustavnosti zakona kojim se od prošle godine regulira ta (ne)mogućnost i koji su parlamentarni oporbeni zastupnici pri glasanju vrckavo nazvali lex Vlahušić.

Zakonom je tako određeno da se na lokalnim izborima ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela, a Vlahušić – gradonačelnik Dubrovnika od 2009. godine – ulovljen je s prstima u pekmezu već u drugoj godini mandata. Jer taj HNS-ovac je ondašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu mimo odredbi gradskog statuta plasirao pozajmicu od nekoliko milijuna javnih kuna, e da bi kasnije za čitav slučaj optužio, između ostalih, i samoga svog plačidruga Vićana.

Neovisno o relacijama unutar dotične kriminalne koalicije, očito je da lex Vlahušić doista zaslužuje svoj nadimak. Pa čak je i Ustavni sud primijetio tendencioznost ograničavanja prava na kandidaturu baš u predizbornoj godini. Osim toga, na vidiku nema toliko važnih persona kojima će novi zakon pomrsiti izborne račune, a znano je kako HDZ lakomo baca oko na fotelju dubrovačkog gradonačelnika. I to bez obzira na svojedobnu megakoaliciju HNS-SDP-HDZ, nazvanu Dubrovački dogovor, sklopljenu po konsenzusu oko klijentelističkog pogodovanja notornom golfersko-apartmanskom projektu na Srđu.

No poštenjačine iz HNS-a i SDP-a možda će ovom prilikom uočiti da su onomad i sami gurali model neprincipijelnog razlikovanja demokratskih mehanizama na lokalnoj i državnoj razini. Posrijedi je bila obvezujuća natpolovična izlaznost na dubrovačkom referendumu oko golfa prije četiri godine, a naspram državnog referenduma za ulazak Hrvatske u EU – bez ikakvih sličnih ograničenja. I zato bi Andru Vlahušiću i njegovima bilo bolje da se sad malo pokriju ušima, barem što se tiče tog aspekta čitave ove muljatorske zavrzlame.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više