>

novosti logo

Nesavjesna savjest

Nakon jako dugo vremena i brojnih tekstova u kojima je upozoravano na problem ginekologa u bolnicama koji su zbog navodnog prigovora savjesti odbijali obavljati abortuse ženama koje su to zatražile, Ministarstvo zdravlja konačno je reagiralo. Doduše, tek najavom da će od svih bolnica koje imaju odjel ginekologije a ne obavljaju abortuse na zahtjev pismeno zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava.

Takav potez Ministarstva reakcija je na podatke po kojima od 27 bolnica pet njih ne pruža ovaj zahvat zbog prigovora savjesti specijalista: Klinička bolnica 'Sveti Duh' u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici te Opća bolnica 'Hrvatski ponos' u Kninu. U preostale 22 bolnice dio liječnika se pozvao na priziv savjesti, a veći broj ginekologa koji ne obavljaju pobačaje na zahtjev zabilježen je u šest ustanova. Tako se u KBC-u Split od ukupno 25 ginekologa samo jedan nije pozvao na priziv savjesti, u zadarskoj bolnici samo dva liječnika obavljaju zahvate, dok u Bjelovaru to radi samo jedan ginekolog. Samo se u KBC-u Rijeka i bolnicama u Puli, Gospiću i Vukovaru nijedan od specijalista nije pozvao na svoju savjest.

A kakva je ona, govori i slučaj neimenovane Splićanke, objavljen na portalu 'Index.hr', koja je zbog loše ekonomske situacije trebala obaviti pobačaj, ali to nije mogla učiniti u tamošnjem KBC-u. Liječnik 'prigovarač' koji ju je pregledao preporučio joj je neke kolege zaposlene u KBC-u koji to obavljaju privatno, pa je takav zahvat, obavljen u nekoj šupi od ordinacije, platila 3.000 kuna, daleko više od cijene HZZO-a. Navodni prigovor savjesti praćen je i žestokom agitacijom i stavovima da žena, ako se abortus već ne može zabraniti, prije nego što ode na njega mora obaviti informativni razgovor s nadležnim inkvizitorom, pardon župnikom; vrlo je izvjesno u kakvoj atmosferi.

Abortus je u Hrvatskoj ozakonjen 1952. godine. O njegovoj zdravstvenoj i vjerskoj opravdanosti može se diskutirati, ali činjenica je da je to pravo koje mora moći biti konzumirano. To je slučaj čak i u evropskim državama koje su dugo bile bastion katolicizma, koji izričito zabranjuje kontracepciju, čime, paradoksalno, dovodi do situacija koje zahtijevaju abortus.

1/1