>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Neuništiva crvena zvijezda

Antifašisti Općine Rasinja vratili su obnovljeno obilježje na spomenik u Subotici Podravskoj na lokaciji na kojoj su sahranjena tri borca ‘Brigade Braće Radić’ koji su poginuli 1943.

Prošlog tjedna, u Subotici Podravskoj kod Koprivnice, obnovljena je zvijezda na antifašističkom spomeniku koja se prošle godine - uoči državnog praznika Dana neovisnosti Republike Hrvatske - našla na meti vandala. Zvijezda koja je do tada stajala na spomeniku, razbijena je od nepoznatog počinitelja, a slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj koja je nakon toga provela službenu istragu, ali bez rezultata. Nova zvijezda postavljena je u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Općine Rasinja (UABA) te lokalnih vlasti na čelu s načelnikom Danimirom Kolmanom (HNS).

- Za obnovu antifašističkog spomenika u Subotici Podravskoj imaju zasluge svi antifašisti u Općini Rasinja, a posebno rasinjski općinski načelnik Danimir Kolman. Kolman je kao pravi antifašista prošle godine bio iznimno aktivan, ne samo kod inicijative u vezi obnove ovog spomenika nego i u drugim aktivnostima od značaja za antifašizam. Zvijezda na spomeniku bila je više puta oštećena, a prošle godina je potpuno razbijena. Pojedini mještani Subotice sumnjaju kako je to učinio neki lokalni vandal. Nadam se da se devastacija spomenika neće ponoviti u budućnosti. Nasrtaji na antifašistička spomen obilježja velika su sramota i nepravda - rekao je Dušan Dulikravić, predsjednik UABA Općine Rasinja.

Antifašistički spomenik u Subotici Podravskoj podignut je 1968. godine u organizaciji tadašnjeg Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata - kasnije poznatog pod nazivom SUBNOR. Nalazi se na lokaciji na kojoj su sahranjena tri borca ‘Brigade Braće Radić’ koji su 1943. godine poginuli u blizini mjesta. Osim poginulim borcima, spomenik je posvećeni i drugim antifašistima iz Subotice Podravske, Kunovec Brega i okolnih mjesta.

1/1