Novosti

Kratko & jasno

Нeвeнa Живкoвић: Вeлики губитaк стaнoвникa

Гoдинe 2011. у oпћини Kрњaк живjeлo je 1.985 стaнoвникa, a сaдa нaс je тeк 1.332, кaжe прeдсjeдницa Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Oпћинe Kрњaк

Large mini 3 %c4%86irilica

Ovo je peti saziv Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Krnjak. Konstituiran je 2019. a u Vijeću su po dva predstavnika svakog od pet Mjesnih odbora i 40 posto je žena. Što su pokazali rezultati Popisa stanovništva 2021.?

Trend iseljavanja stanovništva u zapadne zemlje koji se i dalje nastavlja ne zaobilazi ni naš kraj. Broj povratnika srpske nacionalnosti je nažalost veoma malen, čak se usuđujem reći nikakav. Po popisu stanovništva iz 2011. godine, u općini Krnjak je živjelo 1.985 stanovnika, a od toga je 69 posto bilo Srba i 29 posto Hrvata. Rezultati nakon obavljenog popisa stanovništva 2021. godine su zabrinjavajući. Po posljednjem popisu od ukupnog broja odnosno od 1.332 stanovnika koji žive na području naše općine, 58 posto je Srba i 38 posto je Hrvata, što znači da smo u posljednjih deset godina na ovaj ili onaj način izgubili veliki broj pripadnika srpske zajednice. Od ukupno 78 učenika u osnovnoj školi, 26 učenika je srpske nacionalnosti ili njih 33 posto. Od njih dodatnu nastavu njegovanja srpskog jezika i kulture pohađa svih 26 učenika, a pravoslavni vjeronauk pohađaju 22 učenika. Od 34 zaposlenih u osnovnoj školi samo njih troje ili 9 posto su srpske nacionalnosti.

Je li se nešto popravilo ili pogoršalo kada se govori o međunacionalnim odnosima?

Međunacionalni odnosi na području naše općine su na zadovoljavajućem nivou. Tenzija nažalost uvijek ima s obzirom da se opće stanje u društvu preslikava i na našu lokalnu sredinu, srećom samo putem izoliranih incidenata. Nažalost, svjedoci smo da mnogi mladi ljudi, normalnih i regularnih stavova, koji ne vide svoj prosperitet u RH i čija ih politika nerijetko zarobljava prošlosti umjesto da se okreće budućnosti, napuštaju ovu zemlju i time u njoj povećavaju postotak onih drugih koji u takvim politikama vide svoje priliku za razračunavanje sa manjinskim zajednicama, pogotovo srpskom i to kod nas izaziva nimalo ugodne osjećaje.

Kako je sa demografijom i zapošljavanjem?

Prateći demografsko stanje u zadnje tri godine evidentirano je da se u 2019. godini rodilo petoro djece, u 2020. godini se rodilo 10 beba, u 2021. godini ponovo petoro dok su se ove godine do sredine oktobra rodile tek dvije bebe. U zadnje četiri godine umrlo je 99 osoba iz povratničke populacije. Podaci sve govore. Uz ove nimalo ohrabrujuće podatke, lokalna samouprava pokušava koliko-toliko obezbijediti uvjete za ostvarenja prihoda stanovništva. Najprije putem zapošljavanja u javnim radovima i kroz program Pomoć u kući, a uskoro bi ponovno krenuo i projekt "Zaželi" te javni radovi u komunalnom poduzeću Krnjak Komunalac sa ciljem da se što više ljudi zadrži na području naše općine. Nažalost, zbog već općepoznatih okolnosti neznatno ili gotovo nimalo zaposlenih je u osnovnoj školi, Šumariji i Pošti ali mi i dalje polažemo nade u eventualno proširenje proizvodnje u pogonima poduzeća Kelteks, koje se već duže vrijeme iščekuje te u pokretanje Poslovne zone u centru Krnjaka.

Kakvo su planovi VSNM-a Krnjaka za budućnost?

Sljedeće godine i u predstojećem mandatu bavit ćemo se potpunim ispunjenjem odredaba iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i našeg općinskog Statuta kada su u pitanju potpuna ravnopravnost jezika i pisma u općini Krnjak, vraćanje ili promjena nekih naziva naselja i ustanova te dodatni napori na omasovljenju dodatne nastave pravoslavnog vjeronauka i nastojanje da se u praksu uvede 'B' model manjinskog obrazovanja umjesto dosadašnjeg 'C' modela. I dalje ćemo nastojati izvršiti temeljit popis stradalih lica i imovine u posljednjem ratu na području općine. Nešto je učinjeno, ali je važno sve završiti sada dok još ima svjedoka događaja koji mogu dati relevantne podatke. Morali bi osnovati i jednu vrstu Koordinacije na lokalnom nivou kao nadstranačko tijelo, među organizacijama i udruženjima koja okupljaju povratničku populaciju. Planiramo organizirati brojne tribine o važnim događajima i ličnostima iz srpske povijesti kao i o aktuelnim dešavanjima. I dalje ćemo obilježavati značajne datume iz NOB-a, formiranje kordunaških i krnjačkih partizanskih jedinica kao i obilježavati brojne komemoracije na mjestima gdje su stradali stanovnici Krnjaka i ovog dijela Korduna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više