>

novosti logo

Nevinost sa zaštitom

Grupa građana Vukovara, nezadovoljnih slikom koju u svijet o njihovom gradu šalju Tomislav Josić i njegovi čekićari iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, okupila se putem Facebooka. Ima ih 40-ak, različitih su političkih opredjeljenja i nacionalnosti, ali je svima zajedničko da žele živjeti u mirnom gradu, sa što manje međunacionalnih tenzija. Među njima ima i ljudi koji ne žive u Vukovaru, ali podržavaju njihove stavove. Međutim, pregledavajući njihovu stranicu, naići ćete na poznato ime, ono Tanje Belobrajdić. Riječ je o bivšoj supruzi Tomislava Duića, zapovjednika mučilišta i logora u splitskoj Lori, ženi koju su mnogi ratni zarobljenici i nedužni civili srpske nacionalnosti, koji su imali nesreću naći se u Lori početkom 1990-ih, označili kao jednu od osoba koja se na njima fizički iživljavala.

Vjerojatno je jedino Mladenu Bajiću i splitskim tužiteljima jasno zašto se Tanja Belobrajdić nije našla na optuženičkoj klupi, nego se u sudnici pojavila samo kao svjedokinja. Dalmatinski komitet za ljudska prava podnio je još prije pet godina protiv nje kaznenu prijavu za ratni zločin, koju je potkrijepio izjavama 24 svjedoka koji tvrde da ih je bivša supruga zločinca Duića osobno zlostavljala. Svjedoci tvrde da ih je tukla palicama, naređivala im skidanje do gola, nakon čega bi ih tukla po genitalijama, tjerala ih da pjevaju ustaške pjesme i radila razne gadosti iz uobičajenog repertoara pripadnika Vojne policije u Lori 1990-ih. Na sudu je Tanja Belobrajdić, u svojstvu svjedoka, izjavila kako je supruga u Lori samo posjećivala, kako je njezin bivši suprug bio jako zabrinut za zdravlje zarobljenika i kako nikoga nije tukao. Razveli su se 1994.

Tanja Belobrajdić danas živi u Vukovaru mirnim obiteljskim životom. Kako je i zašto podržala inicijativu koja se protivi čekićarskim metodama, nije poznato. Nakon što smo osnivače Facebook grupe pitali o njezinom članstvu, odgovorili su da je ona za njih nevina dok je sud ne osudi.