>

novosti logo

Nezakonito, ali s blagoslovom

Zbog brojnih nepravilnosti u procesu dodjele koncesije za informativni gradski radio koju je dobila Udruga Radio Marija, Kuća ljudskih prava, Srpsko narodno vijeće i Radio 808 zatražit će od Agencije za elektroničke medije da raspiše novi natječaj, a od novog saziva Sabora, odnosno njegovog Odbor za medije, da nadzire tok tog postupka, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Podsjetimo, uz Radio Mariju, kojem koncesija istječe u oktobru ove godine, na nedavno raspisani natječaj prijavio se i projekt neprofitnog radija kojeg su osmislile navedene organizacije civilnog društva. Projekt se zasniva na oživljavanju uloge tog medija kao kohezivnog faktora u zajednici i obnavljanju kulture slušanja radija koji je najteže stradao u komercijalizaciji masovnih medija.

Mladen Majetić iz Kuće ljudskih prava podsjetio je na kronologiju natječaja kojeg je Vijeće za elektroničke medije raspisalo 28. avgusta.

- Sjednica Vijeća 3. septembr na kojoj su otvorene pristigle ponude bila je javna. Zatim je na sjednici od 10. septembra ocjenjeno je da ponuda Kuće ljudskih prava ispunjava sve formalne uslove, dok ih ponuda Radio Marije ne ispunjava jer nije dostavljena potvrda FINA-e na kojoj je trebalo biti naznačeno da nije otvoren postupak predstečajne nagodbe. To ih je po propisima trebalo eliminirati iz daljnjeg postupka, ali je potom zatraženo mišljenje nezavisnog odvjetničkog ureda koji je procijenio da se zapravo radi o propustu FINA-e. Na sjednici koja je održana 22. septembra Vijeće je odgodilo odluku za jedan dan jer im je materijal prekasno dostavljen. Što je bilo na sjednici 23. septembra ne znamo jer do sada nismo dobili zapisnik niti je on objavljen - rekao je Majetić, dodavši da je 29. septembra objavljeno da je koncesiju dobio, odnosno zadržao Radio Marija.

Predstavnici Kuće ljudskih prava, SNV-a i Radija 808 pitaju se kako su u Radio Mariji saznali što treba dopuniti te kako su o svemu tome bili obaviješteni. Naglasili su da su u tom postupku prekršena dva zakona: Zakon o koncesijama i Zakon o elektroničkim medijima, kao i pravilnik koji regulira obavijesti o toku postupka o izdavanju koncesija. Naime, od stranaka se može tražiti samo pojašnjenje ponude u dijelu koji se odnosi na program, ali ne i naknadna dostava dokumentacije koja rezultira izmjenom ponude.

Članak 20 istog pravilnika predviđa i da postupak ne smije imati efekt diskriminacije i pogodovanja te da mora biti transparentan i objavljen na internetskim stranicama, što nije bio slučaj.

Ilko Čulić s Radija 808 naglasio je da se u ovom slučaju radi o gaženju procedure te da objašnjenje Vijeća za elektroničke medije zvuči kao da je izišlo iz Orwellovog Ministarstva istine.

- U obrazloženju se navodi da su obje ponude bile iznimno kvalitetne, ali da su u programskom dijelu ponude Radija Marije zastupljeniji obrazovni i kulturni dio, što je netočno. Tu je zamaskirana činjenica da Radio Marija ima manje od osam posto informativnog programa, dok mi imamo preko 21 posto. Osim toga, Radio Marija ne donosi dnevne lokalne informacije, odnosno ne zadovoljava kriterij od najmanje deset posto istih budući da prenosi vijesti s Radio Vatikana. Za njih se tvrdi da imaju više vlastitog programa, ali to se odnosi na vjerski program - rekao je Čulić i dodao da je Vijeće moglo raspisati koncesiju za specijalizirani vjerski radio ili ju je, ako je procijenilo da je s dosadašnjom koncesijom sve u redu, moglo produžiti bez natječaja - rekao je.

- Osim toga, Radio Marija ima jedan program i četiri koncesije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Virovitici, što znači da je to mreža, a ne lokalni radio, pogotovo što u navedenim gradovima imao samo studija, a program je isti - dodao je Čulić.

Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, govorio je o razlozima uključenja u konkurs.

- U hrvatskom medijskom prostoru prevladavala infotainment, odnosno sprega besprizorne politike i bešćutne ekonomije. Taj proces ugušio je novinarstvo koje treba poučavati društvo, informirati i objašnjavat, a tome su podlegli javni, privatni, lokalni i nacionalni mediji – objasnio je Milošević.

- Naš koncept ne ustručava se reći za što se zalaže; mi ne nudimo neutralnost ili odmaknutost od društvenih koncepcija, već kao našu kvalitetu ističemo ‘politiziranost’ koja znači jasno zalaganje za određene društvene vrijednosti: jednakost i ravnopravnost, solidarnost i socijalnu pravdu… Nadali smo se da će to biti medijska platforma manjinskih organizacija, neoficijelnih kulturnih inicijativa i neformalnih društvenih pokreta – istaknuo je zamjenik predsjednika SNV-a.

Čulić je na kraju objasnio da na odluku nema prava žalbe te da se natječaj ne može poništiti, već se može raspisati novi. A to je bitno u svjetlu činjenice da u Zagrebu ni Hrvatskoj nema radija koncepcije za koju se zalažu Kuća ljudskih prava, Radio 808 i SNV.

1/1