Novosti

Kronika

Ни oлуja ниje oмeлa 13. Дaнe српскe културe у Истри

Успркoс oлуjи и прoтивeпидeмиoлoшким мjeрaмa, вишe oд 120 грaђaнa у двoрaни Дoмa прaтилo je нaступe фoлклoрaшa AНИ-ja и пjeсмe из Вojвoдинe, Шумaдиje и лeскoвaчкoг крaja

Large ani stara

S prošlogodišnjih Dana

I pored baksuznog broja, 13. Dani srpske kulture, koji su 19. septembra održani u Puli, izazvali su kvalitetnim programom interes publike koju ni oluja, koja se te večeri spustila nad grad, nije spriječila da dođu i vide nastup Ansambla narodnih igara (ANI) "Prosvjete" iz Vukovara.

Program je počeo u nedjelju ujutro štandovima postavljenim na trgu Portarata na kojima su gošće predstavile izradu košara i drugih predmeta od pruća, kao i kozmetike na bazi ljekovitog bilja, što je izazvalo velik interes posjetilaca. U isto vrijeme u Domu Hrvatskih branitelja otvara se izložba radova Dušana Tatalovića iz Pule i ikona Biljane Erić iz Vukovara, rekao nam je Miomir Jeremić, predsjednik Zajednice Srba u Istri koja već godinama organizira ovu manifestaciju.

U dvorani Doma folkloraši ANI-ja izveli su pjesme iz Vojvodine, Šumadije i leskovačkog kraja, dok su članice etno grupe izvele stare narodne pjesme iz Srbije i regije, izazivajući aplauze publike koje je, po Jeremićevim riječima, i pored oluje i protivepidemioloških mjera bilo više od 120. Članovi "Prosvjete" pripremili su degustaciju jela iz vukovarskog kraja, od slanice do kulena, a nakon službenog programa dobili su i prigodne poklone domaćina.

Manifestaciji su prisustvovali istarska dožupanica Jessica Aquavita, zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, konzul konzulata Srbije u Rijeci Goran Petrović, potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine Mirjana Galo, predstavnik SDSS-a Dragan Živanović, kao i predstavnici i aktivisti manjinskih zajednica.

Jeremić je naglasio da su manifestaciji veliku podršku pružile gradske i županijske vlasti, kao i SNV, a očekuje i sredstva iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više