Novosti

Politika

Ni vojska ni domovinska, već kvislinzi i ubojice

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH najavili su pokretanje inicijative za ukidanje naziva ‘domovinska vojska’, kako se još uvijek službeno nazivaju borci NDH, kao i penzija za ustaše i druge pripadnike oružanih snaga te kvislinške tvorevine

O ukidanju naziva ‘domovinska vojska’ i ukidanju penzija za ustaše i druge pripadnike oružanih snaga NDH treba se voditi rasprava u javnosti i u Saboru, rečeno je na okruglom stolu koji je u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) održan 13. decembra u Zagrebu, a kojem su prisustvovala i dvojica bivših predsjednika Hrvatske.

U uvodnom izlaganju historičar Slaven Ružić je podsjetio da su u oktobru 1993. godine usvojene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i zakona o mirovinskom osiguranju za individualne poljoprivrednike čime je omogućeno da i pripadnici tzv. domovinske vojske, odnosno ustaše, domobrani, legionari i oružnici (žandari) mogu dobivati penzije. Štoviše, njima je staž u dvostrukom trajanju bio priznat duže nego partizanima i drugim pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta (ilegalcima, terenskim radnicima), jer se odnosio na period od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine, a računalo se i vrijeme provedeno u zarobljeništvu, od 16. maja te godina do puštanja na slobodu.

- Mnogi su iskoristili tu mogućnost, tako da danas ima preko 10.000 korisnika mirovina što proračun košta 250 do 300 milijuna kuna - objasnio je Ružić.

- Donošenje tih zakona po volji tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana bio je jedan od razloga zbog kojeg sam se razišao s HDZ-om i pogrešnom politikom koju je vodio i od koje se nikad nije odlijepio - rekao je Stjepan Mesić.

Pozabavio se i tvrdnjama o grobištima žrtava komunizma, a koja su zapravo grobovi ‘križara’, ustaških odmetnika koji su uz podršku Katoličke crkve, koja je i ranije davala podršku NDH, do 1951. godine terorizirali narod u nekim krajevima i poginuli u borbi s pripadnicima KNOJ-a, OZNA-e, narodne milicije i vojske.

- Njihov simbol bilo je slovo U s križićem, a to se danas vrlo često viđa kao grafit na javnim mjestima - kazao je bivši predsjednik i zatim dodao da je dobro da se o ovakvim temama razgovara na okruglim stolovima, ali i da bi o tome treba razgovarati u široj javnosti te u Saboru.

Član predsjedništva SABA-e Jovan Vejnović govorio je o međunarodnim okolnostima utemeljenja NDH i njene vojske. Dajući opširne opservacije o historiji Evrope i Jugoslavije, od Versajskog sporazuma do aprilskog rata, Vejnović je podsjetio i na okolnosti formiranja NDH:

- Proglašavajući NDH nakon ulaska Nijemaca u Zagreb, Slavko Kvaternik je rekao da je ta država stvorena ‘voljnom naših saveznika’.

- Oružana snage NDH nije bila domovinska vojska, oni nisu bili ni fašisti, već su po politici i teroru koji su provodili bili nacisti koji su istrebljivali Srbe, Židove i Rome - poručio je Ivan Fumić iz SABA-e, ističući da je osnovni zadatak NDH bilo osiguravanje pozadine Nijemcima za napad na SSSR.

- Pavelić se u Hrvatsku vratio s grupom od 360 do 390 ustaša, što znači da nije predstavljao nikakvu političku snagu, a Nijemci su odobrili njegov dolazak na vlast tek nakon što je Maček odbio da bude na čelu te tvorevine - kazao je Fumić i potom naglasio je da je NDH bila podijeljena u dvije okupacione zone te da su sve operacije ustaša i domobrana rađene pod njemačkom ili talijanskom komandom, osim nekoliko malih akcija koje su provodili samostalno.

- Uostalom, koja je vojska domovinska: ustaše i domobrani koji su se zaklinjali poglavniku i führeru, ili partizani koji su se zaklinjali svom narodu - zapitao se Fumić, dodavši da su partizani svojom pobjedom osigurali Jugoslaviji 45 godina mira, više nego ikad ranije na ovim prostorima.

Historičar Branko Dubravica govorio je o nazivima vojske NDH i Hrvatske domovinske vojske. Krenuo je s opisivanjem političkih stranaka prije rata, HSS-om kao centrom koji je do rata 1941. godine formirao Seljačku i Građansku zaštitu s ukupno 200.000 cijevi, pravašima kao desnicom koja je u vremenu diktature kralja Aleksandra prerasla u ustaški teroristički pokret koji je djelovao u emigraciji, s tim da je za vrijeme vlade Milana Stojadinovića od 1835. do 1937. godine u zemlji legalno djelovala ustaška domovinska organizacija, koju je Maček zabranio.

- Naravno, u Hrvatskoj je djelovala lijeva opcija, odnosno komunisti koji su vodili borbu protiv okupatora - rekao je Dubravica, ističući da su od 1941. do 1944. godine domobranstvo i Ustaška vojnica bili razdvojeni, a ujesen 1944. godine spojeni su u Hrvatske oružane snage.

Ova zemlje počiva na nekoliko velikih laži, rekao je povjesničar Daniel Ivin i dodao:

- Naši dragovoljci i branitelji ističu da im je primjer Izrael. Ta država je vodila sedam ratova za nezavisnost, a u njoj nema nijedne braniteljske udruge, a kamoli da je borcima nešto plaćeno kao što naši naplaćuju svoje ratovanje. Druga laž je izjednačavanje fašizma, nacizma i komunizma. To se ne dešava ni u jednoj normalnoj zapadnoj zemlji, već eventualno u Poljskoj i u baltičkim zemljama. Uostalom, mnogi filozofi i drugi stručnjaci ističu da je komunizam ideologija, a fašizam zlo i bolest društva. Još jedna od laži je i nazivanje jugoslavenskog režima totalitarnim.

Ivin je kao primjer istaknuo činjenicu su Franjo Tuđman i on, koji su ranije označeni kao državni neprijatelji, uredno 1968. godine potpisali autorski ugovor o pisanju knjige o historiji NDH s izdavačkom kućom ‘Stvarnost’.

- I konačno, laž je da je Tuđman pomirio hrvatski narod. On ga je posvađano međusobno - zaključio je Ivin.

Kako je za ‘Novosti’ objasnio Franjo Habulin, ovaj okrugli stol najava je inicijative Saveza da se o spornim imenima i zakonu povede rasprava u Saboru.

- S obzirom da je postojeći naziv za pripadnike režima NDH za nas i velik dio javnosti neprihvatljiv, očekujemo da ćemo postići promjenu imena - poručio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više