Novosti

Intervju

Nikola Arbutina: Dvor na čekanju

Načelnik Općine Dvor: Četvrtog aprila uputio sam dopis Vladi s pitanjima - što se dešava na samoj lokaciji Čerkezovac i što se dešava po Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada - no odgovori nisu stigli

C23qwwi9hynff65lf0lcd8hmj4c

Nikola Arbutina

Govorili ste na protestu protiv odlagališta nuklearnog otpada iz NE Krško na području općine Dvor. Kakva je trenutno situacija u vezi vojarne Čerkezovac?

Informacije o iseljavanju vojske iz vojarne i planiranom odlaganju otpada dobio sam iz medija. Slijedom toga odmah sam uputio dopis Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova jer je ono postalo regulatorno tijelo – od 1. januara Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost spojen je s Ministarstvom unutarnjih poslova. Tražio sam od ta dva ministarstva odgovore na dva pitanja: Što se dešava na samoj lokaciji Čerkezovac i što se dešava po Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada? Ali odgovore na pitanja, upućena 5. marta, nisam dobio. Zbog toga je Općinsko vijeće Dvora 29. marta donijelo zaključak da odgovore tražimo od Vlade. Četvrtog aprila uputio sam dopis Vladi i odgovori nisu stigli. Ako odgovore ne dobije Općina Dvor, neće ih imati ni njeni građani, a osnovno je načelo da građani moraju znati što se dešava.

Kakav postupak slijedi?

Fond za financiranje NE Krško treba izraditi studiju utjecaja na okoliš za mikrolokaciju Čerkezovac. Njome se mora potvrditi ili opovrgnuti da li je ta lokacija pogodna za zbrinjavanje otpada. To je trenutak kad se trebaju uključiti institucije i zato je potrebno zajedništvo s lijeve i desne strane Une kako bi se angažirali neovisni stručnjaci koji bi dokazali da mikrolokacija Čerkezovac nije najpogodnija za zbrinjavanje nuklearnog otpada. No šteta za stanovništvo i općinu već je nanesena jer ovaj proces traje već 40 godina, a zadnjih 20 godina je aktualiziran. Realno, taj će proces još dugo trajati, a nitko ne želi živjeti blizu radioaktivnog odlagališta. Najveći problem ovog područja ionako je depopulacija stanovništva.

Solidarno je protiv odlagališta i Novi Grad, jer je Čerkezovac na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom?

S Općinom Novi Grad imamo dobru suradnju i dobro je što smo s BiH postigli suglasnost te što smo nakon 20 godina jedinstveni po tom pitanju i zajednički nastupamo. No što se tiče hrvatske strane, ne postoji suradnja između općina i gradova u susjedstvu, dok se ovaj problem puno koristi u dnevnopolitičke svrhe u ovo predizborno vrijeme.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više