Novosti

Intervju

Nikola Vuljanić Socijalizam je budućnost

Tvrdim da je humani socijalizam budućnost Europe, čega nema u programu Hrvatskih laburista. Umjesto toga, program predviđa da se tu i tamo nešto popravi, zakrpa i pomogne sirotinji. A uloga Laburista bi trebala biti da sirotinje – ne bude

S0t0q8px8b5tp503pyqdy974xdq

(foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Kao suosnivač Hrvatskih laburista napustili ste stranku nakon nedavnih unutarstranačkih izbora jer ste nezadovoljni njenim ‘nedovoljno lijevim’ smjerom. I ne samo vi - o napuštanju stranke kalkulira i zastupnik Mladen Novak, ali i Antun Kapraljević, kojem također smeta sterilna politika Laburista? Quo vadis Laburisti, što ste nudili kao alternativu?

Evidentno je da birači, mediji i ankete nisu prepoznali Laburiste kao stranku koja može napraviti razliku u sadašnjoj političkoj areni: mi smo s 10 posto podrške, koliko smo imali prije izbora za Europski parlament, danas spali na manje od 1 posto. Znači da nešto ne valja. Moja ideja je bila napraviti nešto drugačije uz pomoć Ujedinjene europske ljevice, od koje smo dobili pismo podrške koje sam pročitao na saboru stranke: neku vrstu stožerne lijeve stranke koja bi kreirala jaku ljevicu na našoj političkoj sceni jer SDP nije stranka ljevice. Uz sve moje prijedloge, ništa se od toga nije dogodilo ni usvojilo. Većina se odlučila na sustav po principu: evo, mi baš dobro radimo, nema prigovora programu i moramo još malo jače raditi. Najgori je nedostatak radikalizma – mislim na riječi socijalizam i socijalno koje su postale psovka, a tvrdim da je humani socijalizam budućnost Europe čega nema u programu Hrvatskih laburista. Umjesto toga, program predviđa da se tu i tamo nešto popravi, zakrpa i pomogne sirotinji. A uloga Laburista bi trebala biti da sirotinje – ne bude.

Kazali ste i da je ovakav sustav toliko loš da je darvinistički. Konkretno, na koji biste način rušili ovakav kapitalizam?

Sustav jest darvinistički, počevši od nepravednih poreza. Mislim pritom na činjenicu da bogati ne plaćaju dovoljno velik porez. Također, moj program predviđa da se veći dio novca prebacuje u korist općeg društvenog standarda. Prvi zakon koji je HDZ ukinuo 1990., bio je Zakon o ispitivanju porijekla imovine i takav zakon nam danas nedostaje. Također, ništa ne treba privatizirati dok ne razjasnimo društvene odnose i uklonimo kleptokraciju, prije svega vezanu za firme i društvena bogatstva, od zemlje do vode. Znao sam da predsjednica Nansi Tireli ne dijeli moje stavove, ali je nakon istupanja iz stranke moja savjest ipak mirna. Ovakva i buduća politika stranke ne vodi ničemu, to je put ka konačnoj propasti, a ja kao njezin suosnivač ne želim biti i njezin grobar.

Pa ipak, predsjednica Tireli je nakon nedavne pobjede Sirize u Grčkoj često imala potrebu povući paralelu bliskosti između njih i Laburista. Kazala je da kontakti postoje kao i mogućnosti suradnje sa Sirizom te je izrazila nadu da bi voljela da dođe i do konkretne suradnje. Nije li to pomalo demagoški s obzirom na ono što ste dosad rekli?

Reći ću samo kako mislim da način na koji Laburisti trenutno funkcioniraju nije blizak modernoj europskoj ljevici, već nekoj vrsti socijaldemokracije. Sve se odvija pod geslom: hajmo popraviti malo taj naš kapitalizam.

Ako se smatrate radikalno lijevim za razliku od vaše, sada već bivše stranke, koliko su vam bliske programske osnove Radničke fronte, zasigurno najbliže programu Sirize: da saborski zastupnik ne smije imati plaću veću od 3.700 kuna te da ne smije obnašati dužnost duže od šest mjeseci zbog mogućnosti da se odnarodi od radničke baze?

Nije mi bliska premisa po kojoj zastupnik ne smije obnašati dužnost duže od šest mjeseci jer u tako kratkom roku čovjek ne može napraviti bog zna što i mislim da to nema veze s realnošću. Ipak realno govoreći, i Radnička fronta, ali i Živi zid su nastali kao reakcija na činjenicu da ni jedna postojeća politička opcija ne zastupa i nije zastupala interese građana koji su takvim politikama još više izgubili. Iako nisu politički – institucionalno – organizirani, oni su logična i pametna reakcija na pojave u društvu. Osobno se slažem s nekim reakcijama Radničke fronte koje ukazuju na prave probleme u zemlji, ali ne slažem se da sustav treba mijenjati na ulici. Ako me pitate bih li se jednog dana priključio ovakvoj organiziranoj političkoj opciji, kazat ću vam da bih se priključio svakome tko konkretno i blisko mojim stavovima misli mijenjati postojeće društveno uređenje.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više