>

novosti logo

Kronika Kronika

Nisu zaslužili poziv

Kako još ništa nije napravljeno u procesuiranju zločina u Gošiću i Varivodama, ove godine SNV na komemoraciju nije pozvao predstavnike vlasti

U znak sjećanja na ubijene srpske civile s područja Šibensko-kninske županije, koji su nakon vojno redarstvene akcije Oluja ostali u svojim domovima u vjeri da na svome mogu dočekati bilo koju vlast, vojsku i državu, održani su komemorativni skupovi.

Na devetnaestu godišnjicu od počinjenog ratnog zločina, u selima Varivode i Gošić okupilo se mnoštvo koje je nevinim žrtvama došlo odati počast. Prijašnjih godina komemoraciji su prisustvovali predstavnici državnog vrha Republike Hrvatske, pri čemu se obvezali da će se zalagati za kažnjavanje zločinaca. Budući da još uvijek gotovo ništa nije napravljeno po pitanju procesuiranja odgovornih za počinjene zločine, Srpsko narodno vijeće ove godine na komemoraciju nije pozvalo predstavnike vlasti. Naime, za zločine u Oluji donesena je tek jedna pravomoćna osuđujuća presuda i to za one počinjene Prokljanu i Mandićima.

- Devetnaest godina čekamo da oni koji su odgovorni za smrt ovih ljudi budu kažnjeni, ali pravosuđe to još uvijek nije učinilo unatoč obećanjima predsjednika i premijera države nakon oslobođenja generala Gotovine i Markača. Zbog svega toga i dalje izostaje osjećaj pravde, kazao je pred okupljenima u Varivodama nakon održanog parastosa Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Pupovac je dodao da su počinjeni zločini posljedica procesa proizvodnje mržnje koje je na ovdašnjim područjima započelo prije 25 godina.

- Taman kada smo pomislili da glasovi mržnje trebaju biti stvar prošlosti, posljednje dvije godine ponovno su se počeli javljati oni koji ih šire. Istodobno, u javnosti se javljaju i oni koji naglašavaju važnost utvrđivanja odgovornih za zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata, a u slučajevima gdje postoje živi svjedoci i počinitelji, kao što su Gošić i Varivode, ne poduzima se ništa. Sve to ukazuje na činjenicu da je naša država u rukama onih koji ne žele da se društvo suoči sa strahotama prethodnog rata, dodao je Pupovac i napomenuo da svi zločini, bez obzira na stranu i ime u koje su počinjeni, zavređuju osudu.

Čedomir Marić iz udruženja obitelji i poginulih osoba Suza, kazao je kako je održana komemoracija znak da žrtve zločina nikada neće biti zaboravljene. ‘Iako znamo da je pred nama mukotrpan posao, primjeri iz Varivoda, Gošića i Golubića, gdje su podignuti spomenici, potvrđuju da je moguće njegovati kulturu sjećanja’, napomenuo je Marić.

Podsjetimo, gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. septembra 1995., hicima iz neposredne blizine ubijeno je devet starijih mještana Varivoda. Mjesec dana ranije, odnosno, 27. augusta 1995., u susjednom Gošiću ubijeno je sedam starijih osoba, a desetak dana ranije ubijen je i šezdesetpetogodišnji muškarac.

U oba slučaja se radilo o hladnokrvnim egzekucijama nemoćnih civila, odnosno o ratnom zločinu za koji još uvijek nitko nije osuđen. Na Županijskom sudu u Zadru provedeno je suđenje protiv šestorice optuženika, aktivnih i razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, ali zbog ‘kaznenog djela teškog ubojstva iz koristoljublja’, što implicira neskrivenu namjeru da se istinski karakter ovih zločina prikrije. Svi osumnjičeni naposljetku su oslobođeni. Vrhovni sud potom je ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet ponovo vratio na suđenje. Ponovljeno suđenje je 2001. Godine započelo pred Županijskim sudom u Šibeniku, koji je u veljači 2002. obustavio kazneni postupak.

U siječnju prošle godine, Općinski sud u Kninu donio je presudu kojom je ustanovljeno da je Republika Hrvatska odgovorna za ubojstvo srpskih civila Radivoja i Marije Berić u Varivodama te da država mora isplatiti 540.000 kuna odštete njihovoj djeci bez obzira što ubojice nisu poznati i procesuirani. Riječ je o prvoj presudi u građanskoj parnici za naknadu štete u kojoj je priznata odgovornost države za zločine počinjene tokom i nakon Oluje.

- Zločinima počinjenima u Varivodama i Gošiću zajedničko je to da su u njima stradali nevini civili koji nisu predstavljali prijetnju hrvatskoj državi i to što za kukavička ubojstva nikad nisu odgovarali egzekutori koji se u svojim sredinama i dalje slave kao heroji. Suosjećamo sa svim nevino stradalima u Hrvatskoj i nadamo se da će doći i taj dan kada će većina hrvatskog stanovništva suosjećati s civilima stradalima u Gošiću, rekao je Dragan Pjevač iz Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica s prostora bivše Jugoslavije pred okupljenima ispred spomenika u Gošiću koji je otkriven na prošlogodišnjoj komemoraciji. U znak sjećanja na ubijene, okupljeni su na spomeniku, koji je napravljen u formi suhozida, odložili crvene ruže.

- Prije devetnaest godina u ovom mjestu nije ostalo mnogo čeljadi, a i to što je ostalo za neke je bilo previše. Unatoč tome što su oni koji su vodili državu govorili da će se Srbima koji prihvate Hrvatsku jamčiti sva ljudska i građanska prava, oni su ubijeni bez suda i presude. Oni nisu ubijeni jer su drugima željeli zlo, već miran život u svojoj kući. Taj zločin nisu počinili samo oni koji su ušli u tuđa dvorišta i ubijali, već i oni koji su ih hranili mržnjom i dali im odriješene ruke da to učine. Kao što su zločinci sebi dali za pravo da ubijaju, tako su predstavnici vlasti sebi dali za pravo da se, unatoč tome što su jedno govorili, ovo dogodi. Još uvijek se troši tolika energija da se ti zločini prikriju i ne kazne, a to nije samo opterećenje za obitelji ubijenih i nas kojih se okupljamo u njihovu slavu, već i za društvo u cjelini, zaključio je Milorad Pupovac.

1/9