Novosti

Politika

Nižu se osude Kordićevog predavanja studentima

Inicijativa mladih za ljudska prava u otvorenom pismu traži od upravitelja Studentskog doma da umjesto predavanja ratnog zločinca Darija Kordića organizira projekciju filma ‘Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna’ koji je snimljen u produkciji Haaškog suda

7g1dtlswvgioijx1kqde6x3whio

Pravomoćno osuđeni ratni zločinac Dario Kordić (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Povodom jučerašnjeg predavanja koje je u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu Forum zagrebačkog Studentskog doma ‘Stjepan Radić’ održao pravomoćno osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, Inicijativa mladih za ljudska prava poslala je otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma Boženku Ćosiću.

‘Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran. Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece’, poručuju iz Inicijative.

Ističu da se davanjem javnog prostora ljudima poput Kordića gradi društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažavaju i ne poštuje žrtve te aktivno promiču vrijednosti suprotne ljudskim pravima.

‘Kako biste studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih, upućujemo Vam zahtjev za održavanjem projekcije filma ‘Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna’ u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u kinu Forum, koji između ostalog, tematizira zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim’, kažu iz Inicijative uz molbu da se projekcija održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima.

Kordića je Haaški sud osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići. U prepunoj kino dvorani govorio je na poziv studentskog kapelana don Damira Stojića, a predavanje je prekinula skupina aktivista uz povike da je Kordić ratni zločinac. Razvukli su i transparent s natpisom ‘Dario Kordić – ratni zločinac’. Oduzeli su im ga razljućeni pojedinci koji su se s aktivistima željeli i fizički obračunati. Nasrnuli su na njih i potjerali ih iz dvorane. Dok je trajao prekid Kordić je rekao ‘Bože oprosti im, ne znaju što rade’ ustvrdivši da moli i za dobronamjerne i nedobronamjerne, prenio je portal tjednika Nacional čiji su novinari snimili i video.

‘Ljevičarski aktivisti smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da se nekome poput Darija Kordića daje prostor u jednom studentskom domu. Jedan od prosvjednika misli kako ne bi trebalo biti mjesta za Darija Kordića na teritoriju Sveučilišta. ‘Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili’, rekao je aktivist. Kaže kako nitko u publici nije bio spreman pitati Kordića o zločinima za koje je osuđen. Zato su se mobilizirali da ukažu na taj problem. Njegov kolega kaže da je to izjava kojom se daje do znanja da se ne može tek tako promovirati ljude poput Kordića’, piše Nacional.

Don Stojić je rekao da da je pozvao Kordića zato što je on čovjek koji je upoznao Krista te ga je usporedio sa svetim Pavlom.

‘Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome nitko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini tko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro 9 godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tijekom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale’, ispričao je Kordić na predavanju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više