Novosti

Politika

Nižu se osude napada na Mirkovića

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege iz redova HDZ-a, fizički je nasrnuo na Mladena Mirkovića, novinara 034 portala. Budući da je Mirković i član Vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege, osudi napada se pridružio i SDSS

51vmirzq65dfh48p2awtxv8wupb

Mirkoviću je pružena liječnička pomoć (foto 034portal)

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege iz redova HDZ-a, danas je fizički i verbalno napao Mladena Mirkovića, novinara 034 portala i aktivnog člana Vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege. Kako javlja Index.hr, do napada je došlo na konferenciji za medije koja je sazvana radi dodjele priznanja najboljoj medicinskoj sestri.

- Neposredno prije konferencije za medije, gradonačelnik me pozvao u ured, zatvorio vrata za sobom i pitao me tko je na našem portalu pisao neki tekst. Nisam ga pisao ja i to sam mu rekao, međutim, on me odmah iza toga uhvatio za prsa, nabio mi glavu u zid i krenuo udarati. Udarao me rukama, šutirao nogama i urlao: ‘Jebem ti mater, ubit ću i tebe i ostale’ – rekao je Mirković i dodao da pri tome nije pružao otpor.

- Nisam ni mogao, bitno je korpulentniji od mene, a i pokušao sam mu objasniti da me ostavi i da nema potrebe za ispadima. Krenuo sam van, a on me šutao cijelim putem do izlaza… Ovo nije normalno. Stvari koje mi je izgovarao su van pameti, naravno da sam se prestrašio, imam ženu i dijete i ako je on to u stanju raditi sad, kad je na ovoj funkciji, strah me i pomisliti što je sve u stanju napraviti danas sutra, kad ne bude na javnoj funkciji - kazao je za Index novinar kojemu je pružena liječnička pomoć i koji je slučaj prijavio policiji.

Napad je osudio premijer Andrej Plenković koji je medijima potvrdio da je razgovarao s Neferovićem od kojeg je zatražio da se povuče iz kampanje za lokalne izbore u kojima se natječe za mjesto dožupana. Osudi su se priključila i županijska organizacija SDSS-a Požeško-slavonske županije.

‘Najoštrije osuđujemo divljački napad na novinara 034portala Mladena Mirkovića, ali i pripadnika srpske zajednice te aktivnog člana zajednice i člana Vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege. Smatramo da kao stranka koja potiče unapređenje međuljudskih odnosa i razvoj tolerantnih odnosa moramo reagirati na ovakav brutalan napad jednog dužnosnika prema svome sugrađaninu, a nakon toga i zbog napada na novinara i pripadnika srpske nacionalne manjine. Ističemo nadu da se ovakvi brutalni napadi neće ponavljati i da ovaj događaj neće dodatno negativno uticati na međuljudske odnose u Požegi, posebice na ionako već zastrašenu i dezorganiziranu požešku srpsku zajednicu’, navodi se u saopćenju koje potpisuje Nikola Ivanović, predsjednik županijskog ogranka te stranke.

Na slučaj je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je zatražilo da policija hitno i temeljito istraži sve činjenice vezane uz ovaj slučaj. ‘Napad na novinara u Požegi dogodio se upravo dok se u Zagrebu održava međunarodna konferencija Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi, na kojoj sudjeluju pučki pravobranitelji iz više od 20 zemalja Europe i drugi istaknuti stručnjaci na području ljudskih prava, uključujući i medijske slobode. HND je s današnjim napadom na novinara u Požegi upoznao sudionike konferencije koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, među njima i Nilsa Muižnieksa, povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava’, navodi se u saopćenju koje potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više