Novosti

Politika

NO HRT-a traži razrješenje glavnog ravnatelja

Pokretanje postupka za razrješenje Kazimira Bačića Nadzorni odbor obrazložio je činjenicom da "zbog određivanja istražnog zatvora nije u mogućnosti obavljati dužnost glavnog ravnatelja"

Large kazo bacic

Policija privodi Kazimira Bačića (foto Igor Kralj/PIXSELL)

U petak, u poslijepodnevnim satima, na izvanredno sazvanoj elektroničkoj sjednici Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije jednoglasno je predložio pokretanje postupka za razrješenje glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, jednog od uhićenih u akciji USKOK-a. Kako doznaju Novosti, postupak je pokrenut sa službenim objašnjenjem da Bačić "zbog određivanja istražnog zatvora nije u mogućnosti obavljati dužnost glavnog ravnatelja".

Zaključak će uputiti mjerodavnom saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije na daljnje postupanje. Na dnevnom redu za predstojeću sjednicu Odbora, koja bi se trebala održati u srijedu 7. srpnja, već su uvrštene točke dnevnog reda razrješenja i imenovanja vršitelja dužnosti. Bačićeve poslove, objavio je HRT, trenutno obavlja ravnatelj programa Renato Kunić. Odluku o razrješenju ravnatelja HRT-a donosi većina zastupnika u Saboru. Zanimljivo da je HRT objavio da je NO donio odluku većinom glasova, dok je predsjednik NO-a Mladen Čutura za Hinu kazao da je odluka bila jednoglasna.

HRT je u odgovoru Hini naveo da je "Statutom HRT-a predviđeno imenovanje zamjenika glavnog ravnatelja HRT-a, a koju dužnost od 30. ožujka 2017. odlukom glavnog ravnatelja HRT-a obnaša ravnatelj PJ Program HRT-a Renato Kunić". "Time je osigurano nesmetano i kontinuirano odvijanje programskih i poslovnih procesa. To znači da će se sve isplate prema radnicima te poslovanje normalno odvijati”, isticalo se u priopćenju HRT-a.

Kazimir Bačić za glavnog ravnatelja HRT-a izabran je u Hrvatskom saboru 17. veljače 2017. godine, i to s 90 glasova za, 12 suzdržanih i nijednim glasom protiv. Prije dužnosti glavnog ravnatelja, bio je šef tehnike HRT-a.

Podsjetimo da je Bačić u akciji USKOK-a i policije uhićen u srijedu. Sumnjiči ga se da je u ime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju ulogu je kao nagradu, sumnja USKOK, dobio stan na prestižnoj lokaciji vrijedan više od milijun kuna u elitnoj zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Podružnica Sindikata novinara HRT-a i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u prekjučer su uputili zahtjev Ravnateljstvu HRT-a u kojem traže da, bez obzira na činjenicu da postoji funkcija zamjenika glavnog ravnatelja koji ima sve ovlasti ravnatelja, što prije pravno razriješi novonastalu situaciju. Pitanje je, navode, koliko dugo HRT može funkcionirati sa zamjenikom ravnatelja te koliko će se dodatno srozavati ugled HRT-a kao javne ustanove od prvorazrednog značenja za Hrvatsku, a kojoj će, makar i formalno, na čelu biti osoba smještena u istražni zatvor, protiv koje se provodi istraga zbog osnova sumnje da je počinila teška kaznena djela s područja korupcije i organiziranoga kriminala. Zahtjev SNH i HND-a potpisale su Maja Sever i Sanja Mikleušević Pavić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više