>

novosti logo

Kronika Kronika

Noćna utakmica nakon 68 godina

Prvi put nakon 1947., fudbaleri Sloge iz Borova zaigrali su pod svetlom reflektora i to protiv Novog Sada 1921.

Ovogodišnji prvi dan jeseni meštani Borova, a posebno ljubitelji ‘najvažnije sporedne stvari na svetu’ pamtiće po nesvakidašnjem događaju. Posle više od 68 godina, na stadionu borovskog Fudbalskog kluba ‘Sloga’ odigrana je noćna utakmica kojom je svečano u rad puštena novopostavljena rasveta.

Reflektori na fudbalskom terenu i danas su retkost u malim sredinama, a borovska Sloga ima i razlog više da bude ponosna. Naime, na fudbalskom stadionu u Borovu je 15. avgusta 1947. godine, bila odigrana prva noćna fudbalska utakmica posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Taj značajan događaj, zabeležen u istoriji borovskog kluba, bio je poticaj njegovoj upravi da krene u postavljanje rasvete nad Sloginim travnjakom.

- Ovo je kruna našeg rada u proteklih godinu dana. Postavili smo reflektore za noćne utakmice, ali i za treninge jer je mnogim našim igračima koji rade ili idu u školu problem da dođu na trening tokom dana, kaže predsednik ‘Sloge’ i predsednik borovskog Opštinskog veća Srđan Jeremić, navodeći sve što je urađeno na uređenju klupskih prostorija, od stolarije i kupaonica do klupskog kafića. ‘Borovo zaslužuje ovakav reprezentativan objekat, a ovo je bio i dug prema našim precima koji su bili ispred svog vremena’, dodao je Jeremić. S njim se slaže i načelnik Borova Zoran Baćanović.

- Smatramo da ćemo na ovaj način potaknuti razvoj sporta i da će to doprineti ostanku mladih u našem mestu. Investicija je vredna 150 hiljada kuna. Svaka kuna mora dobro da se odvaže, ali verujemo da je ovo ulog u budućnost, istakao je Baćanović.

Početne udarce izveli su kapiteni seniora, veterana, juniora i pionira: Milan Rakić, Mladen Mitrović, Nemanja Vlaketić i Uroš Cvijanović. Oni su istovremeno, na četiri strane sveta uputili četiri lopte, simbolizujući želju Borovaca da se igra i sport razvijaju i napreduju. Svečanu utakmicu u kojoj je Sloga ugostila Radnički fudbalski klub Novi Sad 1921. pratilo je nekoliko stotina gledalaca.

- Bili smo dva prijateljska kluba u vreme bivše Jugoslavije, a saradnju smo obnovili prošle godine kad smo u goste pozvali Slogu. Ovo je naša uzvratna poseta i veliko nam je zadovoljstvo što smo ovde, kaže Uroš Veljović, predsednik novosadskog kluba koji je uprkos problemima nastalim zbog izbegličke krize, uspeo da pređe srpsko-hrvatsku granicu Šid - Tovarnik i na vreme stigne u Borovo. Velikom događaju prisustvovao je i Zlatko Vrančić, predsednik Nogometnog središta Vukovar koji je Slogi poklonio komplet lopti.

- Nova infrastruktura će se sigurno odraziti na kvalitet rada i treniga, a verujem i na buduće rezultate, rekao je Vrančić.

Za Đorđa Mirosavljevića iz Borova ovaj dan je bio posebno emotivan. Ovaj 93-godišnjak je bio jedan od aktera čuvene utakmice iz 1947. godine koju je Sloga odigrala s reprezentacijom Baranje.

- Pripreme su u to posleratno vreme trajale od aprila do avgusta. Bilo je mnogo sumnje, neverice i neslaganja, ali smo bili ustrajni, kaže Mirosavljević i objašnjava kako su od šumarije dobili 8 bandera od bagremovog drveta koje su sami posekli i dovukli zaprežnim kolima dok su reflektore i potrebne kablove posudili iz fabrike ‘Borovo’. ‘A onda smo tražili protivnika’, nastavlja naš sagovornik, prisetivši se jedne angedote. Tadašnji sekretar kluba Boško Ćirić uputio je poziv jednom subotičkom klubu, a kako su Subotičani posumnjali u mogućnost odigravanja noćne utakmice, pitajući Borovce kako su to zamislili, Ćirić im je šaljivo uzvratio.

- Svaki naš igrač na leđima će imati fenjer koji će goreti, a vaši igrači će biti u belim dresovima tako da ćemo se raspoznavati, napisao je Ćirić u pismu na koje Subotičani, uvređeni, nisu ni odgovorili. Pozitivan odgovor stigao je iz belomanastirske Šparte koja je prepoznavši važnost utakmice, za tu priliku formirala reprezentaciju Baranje i pred oko 2500 gledalaca pobedila domaćine sa 4:2.

- Utakmica je odigrana bez problema. Videlo se kao usred dana. Rekao bih čak da se bolje videlo nego danas, kaže Đorđe koji je tada imao 24 godine. Iako je prošlo gotovo sedam decenija, još uvek se seća kompletnog sastava Sloge s imenima, prezimenima i nadimcima svih 11 igrača zajedno s njihovim pozicijama. Među njima je bio i pokojni Aleksandar Dejanović, poznati izvođač vojvođanskih pesama. Noćnih utakmica u Borovu posle 1947. godine više nije bilo jer je Sloga posuđenu opremu morala da vrati, ali je ostala lepa uspomena.

- Puno mi je srce zbog ovog događaja, samo mi je žao što se čekalo 68 godina, kaže Mirosavljević. Već je zakazana nova noćna utakmica koju će ovoga puta igrati pioniri ‘Sloge’ i ‘Hajduk Mirka’ iz Mirkovaca. I ona će imati poseban značaj jer je humanitarnog karaktera s ciljem prikupljanja sredstva za kupovinu aparata za dojavu epileptičnog napada za jednog sumeštanina.

1/2