Novosti

Politika

Nogomet u NDH

Mnogi sportski novinari skloni su naglašavati svijetlu sportsku tradiciju Nezavisne Države Hrvatske. Možda bi trebali uzeti Ustav u ruke i pogledati što u njemu piše pa im ne bi na pamet palo da reprezentaciju Pavelićeve paradržave prezentiraju kao hrvatsku

R7dknqge3xe1gkecqvirmo43l5o

(foto Wikipedia)

‘Na današnji dan, 6. rujna daleke 1942. godine, hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom izbornika Bogdana Cuvaja pregazila je u prijateljskoj utakmici Slovačku čak sa 6:1. Zbilo se to na stadionu tadašnje Concordije u Zagrebu (na mjestu današnjega stadiona u Kranjčevićevoj ulici) pred devet tisuća gledatelja, a zajedničko tadašnjoj i današnjoj reprezentaciji Hrvatske bilo je to što je u obje utakmice protiv Slovaka nastupio jedan – Brozović.’

Tjednima Hrvatsku trese navodni skandal koji je prouzročio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je navodno Hrvatsku poistovjetio s NDH. Mnogi ugledni antifašisti poput Branimira Glavaša i Ruže Tomašić osjetili su se iznenađenima i uvrijeđenima Pupovčevim istupom, ali je lijepo vidjeti da novinar Tomislav Dasović iz Večernjeg lista, iz čijeg smo teksta u večernjaku od 6. rujna posudili gornji citat, nije među njima. Naime, Dasović, ali i mnogi drugi sportski novinari, skloni su naglašavati svijetlu sportsku tradiciju Nezavisne Države Hrvatske. U svojim tekstovima redovito spominju utakmice koje je odigrala ustaška reprezentacija, pribrajajući ih utakmicama RH nakon osamostaljenja. Doduše, u Ustavu Republike Hrvatske fino piše da je hrvatski suverenitet nastao nasuprot NDH i da se državni suverenitet tokom Drugog svjetskog rata očitovao u odlukama ZAVNOH-a. Možda bi sportski novinari trebali koji put uzeti Ustav u ruke i pogledati što u njemu piše pa im ne bi na pamet palo da reprezentaciju Pavelićeve paradržave prezentiraju kao hrvatsku.

Pavelićeva ustaška reprezentacija je uoči početka susreta – a takve je igrala samo sa svojim nacističkim i fašističkim prijateljima, poput Njemačke, Italije i Mađarske, iako je spletom nesretnih okolnosti bila priznata od FIFA-e – pozdravljala uzdignutom desnicom, a kako su danas taj pozdrav i poklič ‘Za dom spremni’ uobičajeni na tribinama s navijačima hrvatske reprezentacije, ljudi se zbune, pa ni sami ne znaju žive li u NDH ili RH.

Zbog svega toga ne bi trebalo biti čudno što je splitska Torcida prošle subote u Rijeci, uniformirana u crne majice, još jednom veći dio repertoara posvetila vrijeđanju Srba ili nazivanju nepodobnih igrača Srbima, kao u slučaju Franka Andrijaševića. Ovo potonje se u našem tisku još uvijek smatra – uvredom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više